Ministrul Educației, Ligia Deca, și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, au semnat vineri, 25 august, la Oradea, contractul de finanțare cu fonduri europene pentru achiziționarea unor microbuze electrice pentru elevii din județul Bihor.

„Școlile din județul Bihor vor fi dotate în perioada următoare cu o flotă de microbuze care va asigura transportul copiilor din zonele izolate, din zonele unde nu mai pot fi constituite structuri de învățământ, vor fi aduse grupe de studiu către centrul de comună”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

„Aceste microbuze vin în sprijinul comunităților unde este nevoie de acest ajutor pentru ca elevii să aibă acces la școală, practic să asigurăm dreptul la educație”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 35.905.334,5 lei, TVA inclus. În perioada următoare va fi demarată procedura de licitație. Fondurile europene vor fi alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență - Componenta C15 - Educație, Investiția 110 - Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi.

În acest program sunt eligibile consiliile județene din țară, prin intermediul cărora, în parteneriat cu primăriile, școlile vor fi dotate cu microbuze electrice. Alocarea financiară totală este de 250 de milioane de euro.

Potrivit Ministerului Educației, „obiectivul urmărit în cadrul acestui apel vizează îmbunătățirea condițiilor de transport pentru elevi, cu precădere pentru elevii din zonele izolate, cu populație scăzută, prin furnizarea de microbuze școlare electrice, prietenoase cu mediul și cu un consum energetic redus. Această măsură urmărește facilitarea accesului copiilor la educație, prin protejarea mediului înconjurător, contribuind în același timp și la obiectivul Uniunii Europene de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.”