Oradea va fi săptămâna viitoare cel mai important punct de întâlnire a cadrelor didactice din România. Între 3 și 6 august va avea loc Congresul Internațional al Cadrelor Didactice din țară și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste hotare, primul eveniment de acest fel organizat în ultimii 84 de ani în Oradea.

Detaliile evenimentului au fost prezentate ieri, în cadrul unei conferințe de presă a Asociației Dascălilor Bihoreni, de către președintele Stela Tăut și profesoarele Daniela Chereși, Valeria Bunica, Elena Pavel și Simona Vancea.

„Scopul acestui congres este acela de a reuni cadre didactice dornice de a participa la un real schimb de experiență didactică, interculturală, interetnică și a promova rezultatele învățământului bihorean. Totodată, vom promova obiectivele turistice din Oradea și județul Bihor, precum și realizările ultimilor ani, implicarea firmelor, asociațiilor, cluburilor și altor instituții partenere”, a spus Stela Tăut, care a mai adăugat că la eveniment vor participa în jur de 400 de cadre didactice din România și 30 de cadre didactice care predau în limba română în afara țării (Republica Moldova, Ungaria, Ucraina, Serbia).

Majoritatea oaspeților vor sosi în Oradea pe 3 august, urmând ca a doua zi, la Teatrul Regina Maria să se desfășoare festivitatea de deschidere.

„Vor participa 300 de persoane, cât ne permite legea, iar restul vor fi angrenate în alte activități. Împreună cu invitații, vom vizita obiectivele turistice din Oradea și apoi vom participa la o seară bihoreană organizată la restaurantul Ciuperca, cu un program artistic de folclor bihorean”, a mai spus Stela Tăut.

Joi, 5 august, vor fi organizate cursuri și workshop-uri cu Casa Corpului Didactic, activități cu Universitatea din Oradea, o vizită la Biblioteca Județeană, în Băile Felix și Băile 1 Mai și alte activități de socializare.   

Vineri va fi ziua concluziilor. Ea va cuprinde alegerile Asociației Generale a Învățătorilor din România (AGIRo), propuneri pentru alte activități didactice, schimburi de materiale și informații.

„Organizarea nu a fost ușoară, dar am reușit lucrând în echipă. Am colaborat cu președintele AGIRo la mape diplome etc. Eu, fiind de la Liceul de Arte, m-am ocupat și de partea artistică a programului. Oaspeții vor avea parte și de muzică clasică și de muzică tradițională cu specific local”, a spus prof. Valeria Bunica.

Majoritatea evenimentelor se vor desfășura în campusul Colegiului Economic Partenie Cosma și la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai.

Evenimentul este organizat de Asociația Dascălilor Bihoreni, care este continuatoarea Asociației Învățătorilor, secția Bihor, înființată în 1892. Singurul congres de acest fel care a mai avut loc în Oradea, a fost organizat în 1937, în urmă cu 84 de ani.