Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în Oradea, s-a încheiat marți, 6 iunie, printr-un amplu eveniment organizat la Teatrul Regina Maria.

Începând cu luna martie 2023, CONAF Bihor, împreună cu ISJ Bihor, a inițiat Maratonul de Educație Antreprenorială, prin organizarea de ore de educație antreprenorială susținute de către antreprenori locali în liceele din Bihor. Acest proiect s-a finalizat cu un concurs de planuri de afaceri realizate de elevi din diferite licee. Inițiativa a prins repede la elevi, iar proiectele echipelor participante la Maraton au fost centralizate până la data de 15 mai 2023.  

Maratonul pentru Educație Antreprenorială desfășurat în Oradea s-a încheiat printr-un eveniment organizat la Teatrul Regina Maria, la care au fost prezenți reprezentanți ai autorităților locale, antreprenori cu notorietate din întreaga țară, elevi și profesori din liceele bihorene. Cu această ocazie, s-a desfășurat concursul de planuri de afaceri, la care au participat echipe de elevi ce au prezentat planurile de afaceri unui juriu format din antreprenori. S-au punctat: ideea de afaceri, punerea în aplicare, rezultatele prevăzute prin planul de afaceri, lucrul în echipă prin identificarea rolului corect pentru fiecare membru al echipei, precum și modalitatea de prezentare în fața juriului. Echipele participante au fost răsplătite pentru efortul lor cu diferite beneficii, atât prin cărți, cât și prin vouchere și bilete la anumite evenimente și workshop-uri primite de la sponsorii implicați, precum și prin sprijinul instituțiilor partenere. De asemenea, primele trei echipe câștigătoare au fost premiate în bani și se vor califica la etapa națională a maratonului care va avea loc în 12 iunie, în București.

 „Am avut în vedere rezultatele excelente obținute de elevii bihoreni la Evaluarea națională și la Bacalaureat. Am descoperit copii cu idei geniale de afaceri și ne-am dorit promovarea lor atât la nivel local cât și la nivel național. Ne-am propus să aducem ca speakeri și membri ai juriului antreprenori cu notorietate, persoane care pot deveni mentori pentru generația actuală de liceeni. Mă bucur că un astfel de maraton are loc și în județul Bihor și sper că vom da startul organizării acestui tip de evenimente în fiecare an”, a afirmat Balla Elizabeth, președintele CONAF Bihor.

Cristina Chiriac, președinta CONAF, ne-a declarat: „O societate puternică este clădită pe o educație susținută de toți actorii implicați, prin activități concrete, incluse sau nu, pentru moment, în curicula școlară. Trebuie să fim conștienți atât noi, mediul antreprenorial, cât și instituțiile abilitate, părinții și profesorii de potențialul enorm pe care tânăra generație îl are. Acțiunile fiecăruia dintre noi trebuie să conveargă în direcția valorificării aptitudinilor, a înclinației, a inteligenței deosebite pe care copiii generației acesteia o au. Felicit sucursala Bihor pentru energia și capacitatea de a disemina prin acțiuni concrete, valorile la care fiecare dintre membrii noștri subscriu”.

Susținerea și promovarea educației antreprenoriale în România este deosebit de importantă pentru formarea viitorilor lideri de afaceri și inovatori. Prin programe educaționale adaptate la nevoile actuale ale pieței și colaborarea dintre instituții de învățământ, organizații patronale și autorități publice, se poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai puternice și a unui mediu de afaceri prosper în România.