În anul centenarului Marii Uniri, lăzăriştii orădeni au avut fericita ocazie de a trăi, pe viu, momentul Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 prin punerea în practică a celei mai importante activităţi cuprinse în proiectul „Punţi peste timp, Oradea-Chişinău. 1918-2018”.

 

Organizat în intervalul 25-29 martie 2018, schimbul de experienţă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” cu Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Chişinău, reprezentat de directorul Victor Ambroci, le-a oferit elevilor oportunitatea de a trăi la maximum cele mai frumoase clipe alături de fraţii lor de peste Prut.

Activităţile desfăşurate de grupul-ţintă s-au bucurat de aprecierea profesorilor şi elevilor basarabeni. Format din elevii clasei a VII-a şi elevi de liceu, clasele IX-XI, grupul ţintă al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” a avut susţinerea unei delegaţii formate din directorul Gheorghe Tirla, profesorul Ciprian Zopota (limba şi literatura română) inspectorul IȘJ Bihor - Daniela Sopota, informaticianul Ovidiu Hanga, consilierul primarului municipiului pentru activităţile dedicate centenarului - Grigore Morar şi reprezentantul Societăţii Cultural Patriotice „Avram Iancu” - Grigore Bartoş.

Prima zi, cea a acomodării şi a cunoaşterii, fiecare împărtăşind din experienţa sa şi învăţând unul de la celălalt, s-a încheiat cu vizitele la Muzeul de Artă, Sala Sfatului Ţării şi Pimăria oraşului Chişinău.

Cea mai frumoasă zi a fost, de departe, ziua de 27 martie când elevi şi profesori, deopotrivă, lăzărişti şi haretişti, au participat la ore de curs la diferite discipline, nu doar ca spectatori, ci ca parte a activităţilor desfăşurate. Ziua s-a încheiat cu vizita la Parlamentul Republicii Moldova, unde delegaţia lăzăristă a fost portavocea românilor de dincoace de Prut, ambasadorii dorului de Ţară, de Patrie, de Neam şi de tot ceea ce este mai frumos în fiinţa românească.

„Oaspeții din Oradea au fost așteptați cu mare drag la noi, în Chișinău. Datorită celor 4 ateliere, orelor publice, dar și spectacolului prezentat am reușit să stabilim o colaborare frumoasă între elevii și profesorii de peste Prut”, susține Mihaela Furculiţă, elevă la Liceul Teoretic „Spiru Haret”.

Proiectul „Punţi peste timp, Oradea-Chişinău. 1918-2018” este coordonat de profesoarele Livia Ghiurcuţa (istorie) şi Carmen Bubela (limba germană). Cofinanţat de Primăria Municipiului Oradea, proiectul este o activitate educativă, cultural-ştiinţifică şi etnografică desfășurată în scopul descoperirii identității naţionale.