În perioada 1 februarie - 1 martie 2023, la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, se va desfășura programul muzeal - educativ „Povestea unui Erou - Traian Moșoiu”.

 

Programul educativ este adresat elevilor din învățământul primar și gimnazial, prilej cu care muzeograful dr. Cristina Liana Pușcaș va vorbi despre viața și personalitatea generalului Moșoiu, Primul Război Mondial și eliberarea orașului Oradea în aprilie 1919.

Născut într-o familie înstărită de crescători de oi din zona Branului, jud. Brașov, tânărul Traian Moșoiu a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în 1919, general de divizie. De-a lungul întregii cariere militare, care se întinde pe durata a trei decenii, generalul s-a dovedit a fi „un adevărat simbol al umanului, moralității și firescului în raport cu semenii”, înfruntând moartea, în tranșee, alături de cu soldații săi. Povestea lui este ilustrată într-unul dintre spațiile expoziționale ale Muzeului Orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41. Cadrele didactice și elevii interesați pot să se înscrie, cu clasa, la un ghidaj special în cadrul expoziției închinate lui Traian Moșoiu și Primului Război Mondial. Costul unui bilet de intrare este de 5 lei/persoană. Programările se fac la numărul de telefon: 0771/741.331.