Elevii și profesorii de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea au participat vineri, 8 octombrie, la conferința de lansare a unui proiect educativ care are ca scop dezvoltarea spiritului civic al elevilor prin cunoașterea, promovarea și înțelegerea drepturilor și libertăților omului.

 

Intitulat „The history of the humanity at the crossroads” proiectul are ca temă „White nights of Hell” și își propune să îi ajute pe elevi să înțeleagă modul brutal în care a fost schimbată istoria Europei în secolul al XX-lea ca urmare a Holocaustului, genocidului și totalitarismului. Beneficiari direcți ai proiectului sunt elevii cu talent în domeniul artistic, literar, economic, istoric, care doresc să dezvolte tematica. Mai exact, din Bihor, 150 de elevi, 15 cadre didactice, și 5 membri ai comunității locale. Beneficiari indirecți sunt elevii și profesorii liceului, comunitatea locală,  alte şcoli din judeţ şi din ţară și instituţiile de cultură partenere. Echipa de proiect este formată din 9 coordonatori: doi principali – Livia Ghiurcuța și Olga-Valentina Trif și 7 pe secțiuni – Cristina Brădău, Flavia-Iulia Oprean, Emilia Negru și Erika Ballo, Violeta Fetea, Elena Luca, Mihaela Mate-Sidea, Zita Bondar și Vasile Juncu.

„Scopul acestui proiect este dezvoltarea spiritului civic al elevilor prin cunoașterea, promovarea și înțelegerea drepturilor și libertăților omului, precum și prin evidențierea impactului pozitiv avut de o atitudine proactivă, guvernată de toleranță, empatie, implicare la nivel cultural-științific pentru cunoașterea și acceptarea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor celorlalți, alături de care ne derulăm existența în viața de zi cu zi”, susțin organizatorii.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Olga Lengyel Institute's Holocaust, Inspectoratul Școlar Judetean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” – Oradea, Muzeul „Țării Crișurilor” – Oradea, Fundațita de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage) și Asociația Tikvah.