Într-o atmosferă plină de entuziasm, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea a găzduit, în perioada 15-17 decembrie, conferința EMUNovici II. Obiectivul evenimentului a fost facilitarea unui dialog constructiv și împărtășirea cunoștințelor în domeniul diplomației și al relațiilor internaționale.

 

Desfășurată pe parcursul a trei zile, conferința a fost organizată conform modelului Organizației Națiunilor Unite (ONU) la inițiativa elevilor implicați în clubul de dezbateri Polemos, coordonat de profesorii Elvira Groza și Bogdan Pleșa. Inițiatorii evenimentului au avut atât sprijinul Asociației EMUNovici, cât și pe cel al conducerii școlii în persoana directoarei Livia Muntean.

La ceremonia de deschidere de vineri, 15 decembrie, a fost prezent primarul municipiului Oradea, Florin Birta, directoarea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Livia Muntean, și profesori implicați în organizarea evenimentului: Elvira Groza, Ancuța Eros, Erika Plugar și Coralia Ursuț.

Secretarul general al conferinței, Vlad Munteanu, a subliniat: „EMUN is not about winning, it's about dialogue.” (EMUN nu este despre câștig, este despre dialog). Această idee reflectă filozofia conferinței potrivit căreia obiectivul dezbaterilor este facilitarea unui dialog constructiv și împărtășirea cunoștințelor în domeniul diplomației și al relațiilor internaționale. Mesajele tuturor vorbitorilor au subliniat importanța învățării și colaborării în cadrul comunității educative, promovând un mediu propice pentru dezvoltarea abilităților dezbaterii și înțelegerea profundă a subiectelor din lumea actuală

Reprezentând a doua inițiativă a Colegiului Național „Mihai Eminescu”, conferința EMUNovici a implicat elevi din 8 județe ale țării și voluntari din mai multe școli din oraș, subliniind astfel interesul pentru problemele actuale, dincolo de diversitatea geografică și culturală a participanților. Tinerii au avut privilegiul de a explora, analiza și dezbate subiecte complexe legate de diplomație, relații internaționale și structura ONU, în limba engleză în cadrul MUN (Model United Nations).

Participanții, distribuiți în diverse roluri, de la membri ai conducerii ONU la delegați ai unor țări, au abordat subiecte de actualitate globală precum: revizuirea legalizării marijuanei medicale, definirea unui cadru legal pentru reducerea corupției la nivel global și tensiunile crescânde generate de proliferarea neocolonialismului.

Cu motto-ul „Knowledge is power”, a doua ediție a conferinței EMUNovici a reprezentat o punte de legătură între tinerii pasionați de dezbatere, diplomație și relații internaționale. În inima Oradiei, această platformă educativă a oferit elevilor din diverse regiuni o oportunitate remarcabilă de a-și dezvolta abilitățile de dezbateri și de a contribui la formarea unei comunități educative mai implicată civic.

Eliza Zgîrd