Liceul Teoretic „Ady Endre” a inițiat, în acest an școlar, proiectul umanitar și de voluntariat „Zâmbet pentru copii”, care are ca scop educarea  elevilor  în  spiritul toleranţei,  al  implicării  şi responsabilizării  lor  la  nivelul comunităţii noastre şcolare şi locale.

 

Proiectul local „Zâmbet pentru copii” aduce alături de noi mai multe instituții din orașul nostru, pentru că doar împreună putem face minuni. Așadar, încercăm să facem viața mai ușoară celor aflați în impas, în măsura în care putem. Partenerii noștri în acest demers sunt: Fundația „Alma Mater” Alapítvány, Liceul Teologic Romano – Catolic „Szent László”, Fundația Creștină de Asistență Socială „Casa”, Asociația „Amia - Suflet de copil”, Spitalul Județean de Urgență Bihor și Direcţia Generală de Asistenţă Socială Şi Protecţia Copilului Bihor.

Printre obiectivele proiectului se numără: colectarea de bunuri (alimente neperisabile, obiecte, produse sanitare și de îngrijire corporală pentru bebeluși) și crearea de obiecte artizanale de Crăciun pentru susţinerea copiilor şi familiilor din cadrul comunităţii noastre şcolare şi locale; revigorarea spiritului civic şi a mentalităţilor comunitare prin implicarea şi colaborarea cu alte instituţii din oraş şi cu diverşi artişti plastici şi meşteri populari; promovarea dialogului şi comunicării, a deschiderii faţă de semeni; promovarea acţiunilor de voluntariat şi a celor umanitare, prevenirea abandonului școlar; dezvoltarea spiritului de colaborare, prietenie și întrajutorare între elevii instituțiilor partenere etc.

Acțiunile din cadrul proiectului sunt: Atelierele de creație (realizarea de obiecte artizanale, de săpunuri, de ornamente pentru bradul de Crăciun, de sacoșe pictate etc.), daruri pentru bebeluși (colectă de produse destinate îngrijirii bebelușilor din instituțiile partenere), ingrediente pentru masa de Crăciun (strângere de alimente neperisabile pentru a fi donate elevilor noștri aflați în impas și copiilor din familiile nevoiașe din instituțiile partenere) și Târgul caritabil, amplasat în fața Liceului Teoretic „Ady Endre” unde, în schimbul unei donații, cetățenii orașului pot primi obiecte create de elevii noștri. Toate donațiile în bani primite în cadrul Târgului sunt dăruite elevilor din școala noastră, elevi care, în acest an, au cea mai mare nevoie de susținerea și iubirea noastră.

Din 4 până în 6 decembrie, s-a desfășurat Târgul caritabil. Le mulțumim tuturor cetățenilor care s-au oprit la standul nostru să doneze și să primească, în schimb, creații de-ale elevilor noștri, elevi îndrumați de doamnele profesoare Czirják Enikő și Kajántó Judit, membre ale echipei de proiect.

O altă acțiune din cadrul proiectului este “Daruri pentru bebeluși”. În perioada 23– 29 noiembrie 2023, elevii noștri, părinții acestora și angajații instituției noastre, au avut posibilitatea să doneze diverse produse de îngrijire pentru bebelușii internați la Spitalul Județean de Urgență Bihor și pentru cei din cadrul CTF „Prichindeii”, Centrul Maternal „Phoenix”.

În data de 7 decembrie 2023, coordonatorii proiectului umanitar, Hegyes Luminița și Hercuț Otilia, însoțiți de patru elevi din școala noastră și de președintele fundației „Alma Mater”, Závodszky Tamás, au dus produsele donate la Spitalul Județean de Urgență Bihor, unde acestea au fost preluate de doamna Barabás Gabriella și echipa de cadre medicale care se ocupă de bebelușii internați la secția Pediatrie a spitalului. Cu aceleași daruri a venit și echipa Liceului Teologic Romano - Catolic „Szent László”, coordonată de prof. Benedek Ramona, Mosoni Erika, Toth Florina, Varabecz Mónika și Márton Katalin.

Vineri, 8 decembrie, am dus produsele colectate bebelușilor și copiilor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, CTF „Prichindeii” și Centrul Maternal „Phoenix”. Cu această vizită s-a încheiat acțiunea “Daruri pentru bebeluși”, din cadrul Proiectului nostru umanitar.

În aceeaşi săptămână, a debutat a treia acțiune din proiect: “Ingrediente pentru masa de Crăciun”, în cadrul căreia elevii, părinții și angajații școlii noastre pot dona alimente neperisabile până în data de 15 decembrie. Doamnele prof. Ardelean Klementina și Apáti Timea, membre în echipa de proiect, vor organiza activitatea alături de prof. coordonatori ai proiectului. Îi așteptăm cu drag pe toți cei care doresc să doneze și le mulțumim tuturor pentru implicare, empatie și generozitate!

Prof. Luminiţa HEGYES