Mai multă relaxare și mai puține emoții, asta au arătat ieri cei mai mulți dintre elevii care au dat prima probă de Bacalaureat, competențele lingvistice. Elevii glumeau pe holuri înainte să intre în săli, știind că proba este floare la ureche și că greul va începe abia peste două săptămâni.

 

Deși examenul maturității este unul foarte greu, modul în care se intră în el, cu probele ușoare de competențe, are darul de a-i acomoda cu greul care va urma. 

„Anul acesta în Bihor au fost organizate 46 de centre de evaluare a competențelor în care vor susține probe 4.229 elevi. Dintre aceștia 702 sunt din promoțiile anterioare”, a spus, pentru Crișana, Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor. 

Astăzi, 7 iunie, se vor mai da încă probele de competențe lingvistice. Pe 8-9 iunie vor avea loc probele de competențe lingvistice la limba maternă, pe 9,12 și 13 iunie se vor da competențele digitale și pe 14-16 iunie, competențele la limba străină. Pe 19 iunie vor începe emoțiile și pentru cei din gimnaziu care vor susține proba scrisă la Limba română la Evaluarea Națională. Pe 21 iunie se va da proba scrisă la matematică la Evaluare și pe 22 iunie la limba maternă scris, Evaluare. Pe 26 iunie, în aceeași zi în care absolvenții de clasa a XII-a vor da prima probă serioasă, română scris, elevii de gimnaziu vor afla primele rezultate la Evaluarea Națională, putând să facă contestații de la 16.00 la 20.00. La o zi după proba scrisă, pe 27 iunie, absolvenții de clasa a XII-a vor da proba scrisă la limba maternă la Bacalaureat. Proba obligatorie a profilului (scris) la Bacalaureat se va da pe 28 iunie și proba la alegere a profilului (scris), pe 30 iunie. În aceeași zi, elevii care au dat Evaluarea Națională vor afla rezultatele finale. Pe 5 iulie se vor afișa primele rezultate la Bacalaureat, cu contestații între 16.00 și 20.00, iar pe 10 iulie se vor afișa rezultatele finale.

Anul trecut, rata de promovabilitate la Bacalaureat a fost de 58,07%, un real dezastru după ce, în 2015, se înregistrase o rată de 64,75%.