A 14-a ediție a Premiilor Mentor pentru excelență în educație s-a desfășurat, pe 26 aprilie, la Timișoara, Capitala Europeană a Culturii. Printre cei zece premianți, selectați din 238 de nominalizări depuse de elevi, părinți sau profesori, se află și profesorul de fizică Ilie Rus, de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.

Laureații, care au fost nominalizați la această distincție de către elevii lor și de către părinții elevilor, au fost premiați cu câte un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și cu câte un premiu în valoare de 8.000 de lei. Printre cei 10 profesori nominalizați se află și un cadru didactic de la Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș.

„42 de ani am predat fizică. Este frumoasă dar este și grea pentru că un fizician este cel puțin două într-una: trebuie să știe și fizică și matematică. Am absolvit la Pedagogic, tot în Beiuș. Nu odată am auzit copiii mirându-se că s-a sunat. Am simțit în copil un colaborator”, spune profesorul Ilie Rus în clipul de promovare prezentat la Timișoara. Acesta povestește că a avut un elev care nu a venit la pregătiri sâmbătă pentru că nu îi permitea religia și l-a chemat duminică la pregătire. „Trebuie să te adaptezi. Copiii nu uită”, concluzionează Ilie Rus. În același clip, un elev povestește cum l-a ajutat profesorul, în pandemie, pe el și pe colegi, să rezolve problemele pentru bacalaureat, prin Whatsapp sau Discord.

Premiul Mentor pentru excelență în educație a fost acordat anual, începând din 2010, profesorilor și antrenorilor, care au descoperit tineri talentați, i-au îndrumat încă de la începutul carierei lor și au avut un rol important în evoluția profesională a discipolilor lor. Prin acordarea acestui premiu, organizatorii doresc să recunoască public valoarea muncii și rezultatele excepționale înregistrate de acești dascăli deosebiți care sunt apreciați de elevi, părinți, colegi și de întreaga comunitate în care își desfășoară activitatea.

Cu ocazia Galei, a fost anunțată ediția a 14-a Premiilor Mentor pentru excelență în educație în anul 2023, iar nominalizările pot fi depuse până pe 31 decembrie.

Gala a fost organizată de MOL România și Fundația Pentru Comunitate.