13 proiecte, peste 112.000 lei finanțări acordate, 1.795 beneficiari direcți, 5.095 ore de voluntariat, 90 de membri în echipele de proiect, peste 240 de ateliere interactive din domeniul STEM. Acestea sunt cifrele cheie ale primei ediții Științescu Oradea.

 

Prin implementarea Fondului Științescu, Fundația Comunitară Oradea a dorit să aducă în același loc comunitatea oamenilor pasionați de educația STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică), oferind finanțări de peste 112.000 lei, destinați sprijinirii a 13 proiecte educaționale care au propus o abordare multi-disciplinară și aplicată a științelor pentru tinerii cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.

Experimente de chimie și fizică, cunoașterea lumii prin lentilele microscopului, inițiere în electronică și robotică cu ajutorul imprimantei 3D sau a mașinuțelor teleghidate, ateliere de informatică și programare pentru copii, sesiuni de inițiere în elementele de bază ale statisticii, activități privind utilizarea energiei regenerabile, studiul fenomenelor meteorologice, sunt doar câteva dintre activitățile la care au participat, începând cu luna februarie, 1795 de copii și tineri din Bihor.

Programul Științescu Oradea încurajează o altfel de învățare, o învățare ruptă din viață, pentru viață, bazată pe practică și experimentare proprie. O școală adevărată, care își dorește să arate prin inițiativele și proiectele finanțate că științele pot fi interesante și incitante, că reprezintă o lume fascinantă care merită descoperită de tineri, care să-i ajute în înțelegerea unor fenomene simple cu aplicabilitate în viața de zi cu zi, până la deschiderea unui orizont profesional în plină dezvoltare și de viitor.

Ediția I a Fondului Științescu a putut fi implementată în Bihor datorită sprijinului oferit de Romanian-American Foundation și a mai multor parteneri locali.

Publicul bihorean va avea oportunitatea să-i cunoască pe acești tineri, pe inițiatorii activităților dar și realizările lor în cadrul Galei Științescu care va fi organizată în luna septembrie, moment care va coincide cu lansarea apelului de proiecte a celei de-a doua ediții.