Descrisă ca fiind o persoană foarte muncitoare, perseverentă și talentată, cu premii obținute la concursuri de anvergură, pe plan național și internațional, flautista Ana Carina Niculaș ar fi putut să își continue studiile în centre universitare de excelență din țară sau din străinătate, dar a ales să rămână acasă.

Profesoara ei, lect. univ. dr. Ariadna Zenaida Mircescu, spune că, în acest moment, cariera tinerei flautiste este în plină ascensiune și se declară convinsă că eleva ei își va îndeplini visul, de a ajunge să încânte, cu prestația ei artistică, publicul marilor scene muzicale ale lumii. „Dacă ar trebui să o caracterizez, în doar câteva cuvinte, acestea ar fi: ambiție, perseverență, modestie și talent. Rezultatele Anei sunt de excepție și suntem mândri că a ales să fie studenta noastră. Suntem siguri că, prin viitoarele sale performanțe, va duce renumele Universității din Oradea și al României peste hotare”.

Ana vorbește cu o simplitate dezarmantă despre alegerea ei. „Da, puteam să merg să învăț la Viena. Dar asta ar fi însemnat să stau cel puțin șase ani departe de casă. În ceea ce privește Clujul, a contat și pandemia. M-am speriat un pic”. Ana e sigură că Universitatea din Oradea înseamnă, pentru ea, multe avantaje și că alegerea de a rămâne acasă i se potrivește perfect. „Situația ideală, din punctul meu de vedere, e cea în care mă duc în afară, pentru intervale scurte de timp, și mă întorc acasă. Universitatea din Oradea îmi oferă multe astfel de oportunități, cum ar fi, de exemplu, bursele Erasmus. Cumva, știu că, orice ar fi, mă voi întoarce acasă, fiindcă... acasă contează pentru mine! Să am aproape: familia, biserica... sunt lucruri foarte importante, chiar pentru cariera mea muzicală. Visul meu este ca, pentru început, să reușesc să fac parte din orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea. Apoi... Cum spuneam, oriunde voi cânta în lume, tot acasă am să mă întorc”.

Ana Carina Niculaș este absolventă a Liceului de Arte din Oradea și a fost descoperită, la vârsta de 12  ani, de prof. Mihaela Săvianu, de la Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Pe când era în clasa a VIII-a, micuța flautistă s-a stabilit, împreună cu familia, la Oradea. Aici a început să lucreze cu prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu, un cadru didactic de excepție care, în ciuda vârstei sale tinere, deține un palmares bogat în ceea ce privește performanțele elevilor ei. Georgiana Mircescu este cea care a contribuit la șlefuirea talentului tinerei artiste, iar rezultatele obținute la concursurile și olimpiadele naționale și internaționale, la care aceasta a participat, de-a lungul anilor, sunt dovada unor performanțe remarcabile. La doar 19 ani Ana se poate lăuda cu o bogată activitate competițională și artistică. Perseverența și tenacitatea tinerei flautiste au fost răsplătite, de-a lungul timpului, cu distincții, diplome de excelență și burse de studiu.

„Performanța în muzică cere sacrificii. În spatele acestor performanțe frumoase există multă muncă și foarte multe ore de studiu”, explică prof. dr. Georgiana Iudita Mircescu. Impresionantul palmares al Anei este completat de participarea tinerei la nenumărate recitaluri și concerte, cursuri de măiestrie, unde a avut șansa de a lucra cu renumiți profesori de flaut din țară și străinătate: Mihaela Anica (Viena), Barbara Gisler Hase (Viena), Matei Ioachimescu (Viena), Eric Lamb (SUA), Ana Oltean Zehnder (Elveția).

„Suntem mândri de Ana și îi dorim mult succes și putere de muncă pentru a-și îndeplini visurile!”, spune profesoara Anei, Ariadna Zenaida Mircescu.