Ministerul Educației Naționale a organizat, recent, în noua Aulă a Universității Politehnica din București, festivitatea de premiere a olimpicilor români care s-au remarcat în anul școlar 2017-2018 la concursurile internaţionale pe discipline școlare. Județul Bihor a fost reprezentat de șase dintre cei mai buni elevi ai săi, însoțiți de profesorii care i-au pregătit.

 

Au fost recompensaţi câştigătorii a 255 de distincţii (61 de medalii de aur și premii I, dintre care 3 cu punctaje maxime, 90 de medalii de argint și premii II, 65 de medalii de bronz și premii III şi 39 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale pe discipline (juniori şi seniori). De asemenea, au fost premiate cadrele didactice care i-au pregătit, precum şi şcolile din care provin laureaţii.

Festivitatea a fost deschisă de Ecaterina Andronescu, Ministrul Educaţiei Naţionale. „Cred că şi noi, generaţiile de profesori de astăzi, avem obligaţia să determinăm şcoala să evolueze. (...) Cred că şi noi trebuie să abordăm, poate chiar prin lege, ideea de a da şi autoritate, şi respect, profesorilor - nu fac o pledoarie - pentru că ei sunt constructorii oricărei naţiuni, şi lucrul acesta nu avem cum să nu-l recunoaştem şi nu avem cum să nu-i respectăm pentru ceea ce fac. Astăzi sunt cei mai performanţi dintre profesori şi cei mai performanţi dintre elevi”, a afirmat domnia sa, precizând că performanţa nu ar fi fost posibilă dacă nu ar fi existat şi susţinerea permanentă a părinţilor.

Județul Bihor a fost reprezentat de șase dintre cei mai buni elevi ai săi, elevi care au fost însoțiți de profesorii care i-au pregătit pentru competițiile internaționale desfășurate în anul școlar anterior.

Astfel, de la Liceul Teologic Romano - Catolic „Szent László” din Oradea s-a remarcat eleva Szabó Ibolya Csilla din clasa a VII-a, o elevă de etnie maghiară care a concurat alături de elevi români și a obținut o frumoasă mențiune la Olimpiada Internaţională de Lectură, elevă pregătită de dna profesor Hegyes Luminița. Acestea au fost însoțite și de doamna director Konrád Katalin. De la Liceul Teoretic „Ady Endre” au fost premiați elevii: Árva Norbert Ákos, din clasa a X-a, Premiul III la Olimpiada de Matematică pentru Liceele Maghiare din Europa, pregătit de dna profesor Báthori Éva; István Zsuzsanna, clasa a XI-a, Premiul III la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Maghiară „Apáczai Csere János”, pregătită de dna profesor Kirkósa Enikő; Kurucz Csenge Dorottya, clasa a X-a, Premiul III la Olimpiada Internațională de Limba și Literatura Maghiară „Apáczai Csere János”, pregătită de dna profesor Sarkadi Andrea Viktoria. De la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” au fost premiați Bădulescu Andrei Vlad din clasa a XII-a, Argint la Olimpiada Internaţională de chimie „Mendeleev”, pregătit de dna profesor Anița Luncan, precum și elevul Alexandru Slavoia din clasa a IX-a, Argint la Olimpiada Internațională Științele Pământului pregătit de doamnele profesoare Dora Anderson, Luminița Citrea și Andreea Jurca.

După festivitate, câțiva dintre elevii și profesorii premiați au vizitat Palatul Parlamentului și au făcut cunoștință cu doamna președinte a Comisiei pentru Politică Externă din cadrul Camerei Deputaților, doamna Biró Rozália-Ibolya. Domnia Sa a întâmpinat delegația din Bihor cu vorbe de laudă și apreciere pentru rezultatele obținute și cu daruri de sărbători. Cu această ocazie, elevii au putut vizita biroul doamnei președinte și au putut afla câteva lucruri interesante despre rolul și modul în care funcționează o comisie de politică externă.

Potrivit unui comunicat de presă al MEN, pentru olimpiadele internaţionale, premiul I absolut (obţinut cu punctaj maxim) a fost răsplătit cu 12.545 lei, premiul I/medalie de aur, cu 9.720 lei, premiul al II-lea/medalie de argint, cu 8.330 lei, pentru premiul al III-lea/medalie de bronz s-au acordat 5.950 lei, în timp ce menţiunea a fost recompensată cu 4.065 lei. Profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii au primit un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii săi/lor. Pentru şcoala pe care elevul/elevii o frecventează sau a/au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele primite vor fi utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ. Fondul total de premiere a fost de aproape 3 milioane de lei.

Festivitatea de premiere a fost una impresionantă nu doar pentru că a reunit elevi excepționali și pedagogi înzestrați, ci şi prin faptul că a adus în fața participanților personalităţi importante ale învăţământului preuniversitar şi universitar românesc: membri ai Academiei Române, reprezentanţi ai universităţilor, ai Preşedinţiei, Guvernului şi Parlamentului, inspectori şcolari și părinţi.