Rectorii Universităților din consorțiul EU GREEN, printre care și cel al Universității din Oradea, își propun să ofere studenților din universitățile pe care le conduc diplome recunoscute și de ceilalți parteneri academici. Scopul este creșterea mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ.

 

Între 30 ianuarie și 3 februarie 2023, a avut loc întâlnirea rectorilor universităților membre ale concernului academic EU GREEN, alianța universitară europeană pentru sustenabilitate, dezvoltare durabilă, educație incluzivă și mediu.

Gazda evenimentului a fost universitatea din Extremadura (Spania). Au participat reprezentanți a opt universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea de Mediu și Științele Vieții din Wroclaw (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Atlantic Technological University (Irlanda) și Universitatea din Oradea (România)

Alianța celor nouă universități europene, care se numără printre cele doar patru astfel de inițiative academice selectate pentru finanțare de către Comisia Europeană, va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de euro.

Ceremonia de lansare oficială a proiectului EU GREEN s-a desfășurat pe 31 ianuarie. În timpul ceremoniei, rectorul Universității din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunțat că, în vederea atingerii obiectivelor alianței academice EU GREEN, au fost înființate 9 grupuri de lucru. De exemplu, în ce privește aria academică, ținta este recunoașterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universități membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creșterea mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ. „Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master și cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaționale de pe piața muncii”, a spus Fernandez Salguero, rectorul Universității din Extremadura.

Pe parcursul celor cinci zile, membrii delegațiilor universitare au lucrat împreună pentru a pune bazele funcționale ale alianței și în vederea creionării strategiei comune pentru următorii patru ani.