Elevii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au motive întemeiate să spere la un rezultat pozitiv la concursul de robotică din weekend. Asta pentru că au pus multă pasiune, pe care au îmbinat-o cu muncă, reușind să construiască nu doar o minune a tehnicii, pe robotul Arthur, ci și o echipă puternică.  

 

15 elevi de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, ce au în comun pasiunea pentru tehnologie, știință, inginerie și matematică, dar și pregătirea constantă din domeniul informaticii, și-au reunit puterile în vederea constituirii unei echipe - sugestiv numită Modus Vivendi - cu scopul de a participa la Proiectul Național de Robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania - sezonul #2 (anul școlar 2017-2018), organizat de Asociația Nație prin Educație. Iniţiatoarea acestei echipe este profesoara de informatică Amelia Stoian.

Proiectul BRD FIRST Tech Challenge se află la a doua ediție în țara noastră și reunește peste 1000 de liceeni pasionați de robotică din țară și din străinătate. Proiectul în sine constă în construcția și dezvoltarea unui robot, cu care elevii vor participa la competiția națională desfășurată în luna martie 2018 la București. Această competiție dă șansa câștigătorilor la nivel național să participe la Campionatul Mondial de Robotică din SUA. Competiția se axează pe munca în echipă și pe dezvoltarea valorilor participanților, rezultatele robotului în teren fiind secundare. Lucrul în echipă este piesa cheie pentru o echipă care chiar funcționează.

Echipa „Modus Vivendi” este alcătuită din 15 elevi din clasele a XI-a și a XII-a, profil matematică-informatică: Ștefan Andrișcă, George Balota, Tamas Borza, Vlad Buzle, Ștefan Cosmescu, Eduard Diosadi, Daria Dorog, Ioana Dudaș, Denisa Filip, Adrian Măduța, Krisztian Onuț, Alex Paloczi, Alex Plumbaș, Oana Pop și Radu Sur. Aceștia sunt îndrumați de profesorii Amelia Stoian și Nagy Istvan care s-au implicat de la începutul proiectului cu multă pasiune în tot ceea ce înseamnă construcția și programarea robotului Arthur.

În cadrul proiectului, elevii au aplicat noțiuni din matematică, fizică, informatică și au avut ocazia să își dezvolte abilitățile de comunicare, de muncă în echipă și să dobândească cunoștințe legate de marketing, design, modelare și printare 3D, oratorie și strângere de fonduri. Au participat la cursuri de formare, în cadrul cărora au învățat cum să-și proiecteze propriile piese, pe care apoi să le tipărească cu ajutorul imprimantei 3D. De asemenea, au realizat prezentări pe tema proiectului colegilor și profesorilor din cadrul școlii, au participat la sesiuni de formare și informare pentru tinerii din comunitatea locală.

Misiunea echipei nu a fost una ușoară până acum, ei întâmpinând dificultăți tehnice, legate de proiectarea și implementarea robotului, dar și în ceea ce privește atragerea sponsorizărilor și obținerea pieselor necesare. Calitățile lor deosebite i-au ajutat însă să depășească aceste momente și să găsească soluții pentru problemele întâmpinate.

În cadrul proiectului, elevii au participat la două regionale amicale, organizate la Cluj, în data de 17 februarie, și la Timișoara, în data de 3 martie. În cadrul acestor întâlniri s-au adunat toate echipele participante din Transilvania și Banat, pentru a-și testa roboții și pentru a se cunoaște mai bine unii cu alții, căci la competiția finală de la București vor fi nevoiți să concureze formând alianțe cu celelalte echipe. Spiritul promovat în cadrul regionalelor a fost unul fascinant, de cooperare și prietenie, echipa eminesciană venind de fiecare dată cu mai multă experiență și cu mai mulți prieteni. 

„Creativitatea, inteligența, dăruirea și pasiunea de care dau dovadă, spiritul de echipă pe care și-l dezvoltă în continuare, merită încurajate și susținute, căci ei sunt viitorul societății noastre și reprezintă valori pe care vrem să le susținem. Copiii au depus o muncă imensă, petrecându-și mai tot timpul liber în școală, făurindu-l pe Arthur. Pentru mine sunt niște Prometei, i-am susținut și îi voi susține mereu. Pasiunea lor pentru tehnologie și științe se concretizează astfel, dovedindu-se că teoria este aplicabilă în viața reală și că putem fi inovatori”, susține coordonatoarea Amelia Stoian.

Confruntarea finală a echipelor participante va avea loc la București, în zilele de 23-25 martie 2018, unde se vor reuni cei mai talentaţi elevi în ale roboticii, eveniment care va face ca speranța în generațiile următoare să pâlpâie cu mai multă putere.

Daniel Topală