Liceele teoretice „Lucian Blaga” și „Onisifor Ghibu”, participante la proiectul național „Din grijă pentru mediu”, au câștigat premiul I, respectiv premiul II pentru nivelul liceal. Școlile au primit videoproiectoare, whiteboards sau seturi de cărți despre reciclare și protecția mediului.

Competiția video pe teme de reciclare „Din grijă pentru mediu”, organizată în perioada 12 martie - 15 iunie a luat sfârșit. Tetra Pak și Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie au premiat 9 din cele 106 de echipe participante din toată țara. În competiție s-au înscris școlile cu clasele I-XIII din rețeaua Eco-Schools, în echipe de 1-4 elevi și un profesor coordonator. Câștigători au fost aceia care au realizat cele mai originale materiale video de maximum 3 minute în care au demonstrat metodele lor preferate de reciclare.

Competiția a fost jurizată de o echipă mixtă de consultanți de responsabilitate socială și specialiști pe probleme de mediu din partea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie. Cele mai reușite filmulețe recompensate cu premiul I, II și III au fost din județele Mehedinți, Argeș, Suceava, Bihor, Botoșani și Municipiul București.

Premiul I pentru liceu a mers la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Oradea, unde elevii au dat dovadă de creativitate și abilități de editare și regie video într-un scurtmetraj în care un coș de gunoi vorbitor îi povestește unei adolescente despre importanța reciclării plasticului.

Andrada Maria Româneac, elevă la Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Oradea, susține că realizarea scurtmetrajului a fost „o experiență de neuitat. A fost foarte distractiv să ne întâlnim să scriem scenariul, să filmam și să edităm scurtmetrajul. Cu siguranță partea de regie mi-a plăcut cel mai mult și mă bucură faptul că putem atrage atenția asupra importanței reciclării. Fie că vorbesc despre mâncare, apă, hârtie sau alte obiecte, am învățat să mă gândesc de două ori înainte să arunc ceva ce încă mai poate fi folosit.”

Toți elevii câștigători au primit genți pentru rechizite fabricate din material reciclat și personalizate pentru competiție cu textul „Regizez & Reciclez”, iar școlile lor au primit videoproiectoare, whiteboards sau seturi de cărți despre reciclare și protecția mediului.

„Din grijă pentru mediu” este un proiect național de educație menit să îi responsabilizeze pe elevi cu privire la reciclare și să îi susțină pe profesori în predarea lecțiilor de protecția mediului. Proiectul este dezvoltat de Tetra Pak în parteneriat cu Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG).