Consiliul Național al Elevilor cere Ministerului Educației să descentralizeze decizia privind redeschiderea școlilor, astfel încât, în zonele în care situația epidemiologică permite, să fie reluate cursurile față în față. Decizia de redeschidere a școlii ar putea veni, cel mai probabil, după 20 ianuarie.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Național al Elevilor, vacanța de iarnă se va încheia în 11 ianuarie, iar elevii se vor întoarce la școala în format online, conform anunțurilor făcute de către Ministerul Educației.

„Încă de la suspendarea cursurilor în luna noiembrie, Consiliul Național al Elevilor a fost în permanentă legătură cu elevii din întreaga țară. Majoritatea colegilor noștri ne-au transmis că școala online este obositoare, ineficientă și complet nesustenabilă pe termen lung. Ținând cont de faptul că ne apropiem vertiginos de examenele naționale, de al doilea semestru al acestui an școlar și că multe localități din țară se află sub indicele de 3 cazuri/mia de locuitori, solicităm Ministerului Educației să descentralizeze din nou decizia privind redeschiderea unităților de învățământ, în funcție de rata incidenței la nivel local, asigurând, în același timp, materialele sanitare necesare desfășurării cursurilor în siguranță”, se arată în comunicat.

Consiliul Elevilor cere realizarea unei strategii de învățare remedială, pentru a garanta faptul că lacunele pe care mulți elevi le-au acumulat la începutul pandemiei și în perioada de învățare online din acest an școlar nu se vor acutiza, devenind imposibil de acoperit.

De asemenea, reprezentanții elevilor cer demararea discuțiilor privind organizarea examenelor naționale, pentru a avea mai multe scenarii pregătite, astfel încât acestea să poată fi derulate în siguranță.

„Odată cu începerea anului 2021, e important să nu uităm faptul că educația se află, la momentul de față, într-un moment de cumpănă, iar Ministerul Educației trebuie să răspundă cu celeritate nevoilor sistemului de învățământ: prezența la cursuri în format fizic, acolo unde situația epidemiologică o permite, și realizarea unui plan de recuperare a materiei pentru elevii care nu au putut să participe la cursurile online, din cauza lipsei unui dispozitiv la internet. În caz contrar, rezultatele pe termen lung vor fi dezastruoase! Creșterea ratei analfabetismului funcțional ne bate la ușă. Cu educația nu e de glumă! Solicităm Ministerului Educației demararea procesului de dialog cu partenerii sociali, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru reînceperea cursurilor”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

 

Trei săptămâni online

Ministrul Educației a anunțat că ar putea decide deschiderea școlilor „chiar pe data de 8 februarie”. Sorin Cîmpeanu a repetat, într-o declarație pentru HotNews.ro, că își dorește „deschiderea cât mai grabnică a școlilor, în funcție de situația epidemiologică”. Acesta a spus încă o dată același lucru pe care l-a spus de la preluarea mandatului, că în prima etapă ar putea reveni fizic la școală elevii de grădinițe, elevii din învățământul primar și cei care au examene naționale. Asta înseamnă că perioada de 3 săptămâni rămasă din Semestrul I va continua 100% online.

„Până la jumătatea lunii ianuarie nu cred că cineva responsabil poate promite o decizie. Deci decizia va fi luată după jumătatea lunii ianuarie, mai probabil în cea de-a treia decadă a lunii ianuarie, în funcție de evoluția epidemiologică, în primul rând, și în funcție de elementele specifice școlii”, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă se redeschid școlile pe 8 februarie, adică la debutul semestrului al II-lea, Cîmpeanu a spus: „dacă se poate”.

Acesta a enumerat și criteriile pe care le ia în calcul.

„8 februarie este data planificată pentru reluarea cursurilor în semestrul 2, în învățământul preuniversitar și în învățământul universitar, coincidență, prima universitate are ca dată de redeschidere a semestrului 2 tot data de 8 februarie. Ministrul și ministerul își doresc deschiderea cât mai grabnică, în funcție de situația epidemiologică, dacă se poate chiar pe data de 8 februarie.

Criteriile: evoluția epidemiologică, campania de vaccinare și elemente specifice sistemului de învățământ – școli și grădinițe, urgențe pentru cei care au examene naționale, urgențe pentru cei care nu au putut derula învățământul online în condițiile minim așteptate. Toate aceste lucruri”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.