Liceul Teoretic nr.1 din Bratca și Colegiul Tehnic nr.1 din Vadu Crișului sunt câștigătoarele concursului flash-mob organizat în cadrul proiectului „ReACT”, un proiect care a avut ca țintă apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție.

Campania de conștientizare a tinerilor privind riscul și efectele traficului de minori și drepturile victimelor traficului de minori, desfășurată în cadrul proiectului „ReACT-Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție”, s-a finalizat.

Obiectivul ei a fost informarea și conștientizarea a 2.000 de tineri cu privire la efectele traficului de persoane în rândul copiilor, tineri care la rândul lor devin mesagerii victimelor pentru o justiție prietenoasă copiilor. Campania a avut o serie de mesaje, printre cele mai relevante fiind: „Nu ești singur!”, „Dreptul tău îl apăr și eu!”, „Reacționăm Împreună!”.

Cu sprijinul colaboratorilor Consiliul Național al Elevilor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, precum și Asociația ReSTART PLUS din Vaslui, în cadrul campaniei au participat peste 330 de cadre didactice și mai bine de 2.300 de elevi din 53 de unități de învățământ liceal din 11 județe.

Liceele participante au organizat flash-mob-uri, realizând un material video, fotografii și desene cu teme privind apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție, care ulterior au fost postate pe pagina de facebook a proiectului REACT în data de 1 iunie 2022, de Ziua Internațională a Copilului.

 

Povești cu impact emoțional

În urma selecției realizate de un juriu, care a evaluat numărul de like-uri primite, creativitatea și mesajul fashmob-urilor, au fost declarate câștigătoare trei licee, două din Bihor și unul din Suceava. Locul I a fost câștigat de Liceul Teoretic nr.1 din Bratca (100 de puncte) cu povestea unei fete, răpită dintr-un local de traficanții de persoane. Foarte realist este zugrăvit traficantul, asocierea lui cu jocurile de noroc, modul în care își plătește colaboratorii, utilizarea drogului și a alcoolului în atingerea scopului. Impresionantă este, pe lângă poveste și mesaj, alegerea muzicii (Rag'n'Bone Man - Human) atât de potrivită cu vârsta la care, lipsa de experiență îi împinge pe tineri să facă greșeli, unele dintre ele fatale.

Locul II a fost câștigat de Colegiul Tehnic nr.1 din Vadu Crișului (90 de puncte) cu povestea emoționantă a unei eleve devenită victimă a traficului de persoane, urmată de un flashmob de efect, filmat, ca și în cazul câștigătorilor primului loc, în parte, cu drona. Impresionantă este aici axarea pe trăirile victimei, pe remușcările și regretele ei. Locul III a fost ocupat de Liceul Tehnologic nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc (85 de puncte).

Proiectul a fost derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, fiind finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului a fost îmbunătățirea statutului minorilor ca victime ale traficului uman în sistemul de justiție penală prin acțiuni de watchdog, de advocay de modificare a cadrului legislativ, de conștientizare a victimelor și potențialelor victime, a profesioniștilor privind drepturile copiilor în sistemul de justiție penală și de pregătire a profesioniștilor din sistemului judiciar și social privind aplicarea legislației naționale și europene privind drepturile copiilor, victime ale traficului, în sistemul judiciar.