Sfârșitul săptămânii trecute a marcat finalizarea a două evenimente organizate de către Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, în perioada iunie - iulie 2022, și anume: Școala de vară Jean Monnet şi Cursul Intensiv Jean Monnet, ambele adresate liceenilor şi studenţilor din Oradea.

Şcoala a fost intitulată „Tineri informați & implicați în guvernanța multinivel a Uniunii Europene” , iar cursul  „Cunoaștere, participare și influențare a procesului decizional european”. Cele două evenimente au fost organizate în cadrul Modulului Jean Monnet Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making coordonat de lector univ. dr. Alina-Carmen Brihan.

„În Anul European al Tineretului, prin intermediul celor două evenimente pe care le-am organizat ne-am dorit să aducem Uniunea Europeană mai aproape atât de studenți, indiferent de domeniul în care aceștia se specializează, cât și de elevi. Scopul nostru a fost să le transmitem informații și să le facilităm întâlnirea cu specialiști și cu reprezentanți ai instituțiilor europene și ai autorităților publice locale și centrale din România, pentru ca ei să dobândească cunoștințe care să le permită să devină cetățeni activi, la nivel local, național și european, în domeniile lor de competență”, a declarat Alina-Carmen Brihan, coordonatorul celor două evenimente.

Școala de vară s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile (11 - 15 iulie), în format fizic, timp de 6 ore pe zi, și s-a adresat liceenilor din Oradea (reunind elevi de la Colegiul Național Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Colegiul Național Emanuil Gojdu, Colegiul Național Iosif Vulcan, Liceul de Arte, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Teoretic Baptist Emanuel, Colegiul Tehnic Mihai Viteazul).

Cursul intensiv s-a desfășurat în format online şi s-a adresat exclusiv studenților de la celelalte 14 facultăți ale Universității din Oradea.

Cei aproximativ 100 de elevi și studenți au avut parte de cursuri interactive - susținute de lector univ. dr. Alina-Carmen Brihan, coordonatorul Școlii de vară și a Cursului intensiv, și de conferențiar univ. dr. Gabriela Goudenhooft, directorul Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării și membru în Modulul Jean Monnet, și de aplicații concrete ale cadrului teoretic - realizate de specialiști de la nivel european, național și local, dar și de reprezentanți ai instituțiilor europene și ai autorităților publice locale și centrale din România, online și onsite.

 

Despre Europa, alături de specialişti

Specialiștii invitați le-au vorbit participanților despre: activitatea în instituțiile europene; derularea primei Președinții a României la Consiliul UE; rolul Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană; atribuțiile Camerei Deputaților și Senatului în procesul decizional național și european (conferențiar univ. dr. Vasile - Aurel Căuș, deputat; profesor univ. dr. Adrian Hatos, senator; Ciprian Hora - consilier parlamentar, Senatul României); sursele și destinațiile fondurilor europene, Cadrul Financiar Multianual 2021 - 2027, dar și despre principiile cheie în pregătirea, evaluarea și implementarea de proiecte (Anamaria Magri Pantea - fondatoarea și consultantul principal al Ascend Consulting, Malta); Conferința privind Viitorul Europei (Eliza Vaș - expert în cadrul Institutului European din România); despre cum se face lobby la instituțiile europene (Anca Toma - director executiv al European Patients’ Forum, Belgia; dar și Raluca Anghel - în prezent director însărcinat cu Afacerile Externe și Relațiile cu Industria, Natural Diamond Council, Marea Britanie); despre platforme media românești dedicate afacerilor europene și relațiilor internaționale (Robert Lupițu - redactor - șef Calea europeană); guvernanță și diplomație (Mioara Pituț - consilier diplomatic, secția politică, ambasada României din Atena, și fost diplomat la ambasadele României din Paris și Haga; Octavian Haragoș - jurnalist DIGI 24 și fost consilier la ambasada României din Roma); exercițiul guvernanței locale, despre strategii de dezvoltare durabilă și despre importanța atragerii de fonduri europene în mediul urban și rural (Arina Moș - viceprimarul Municipiului Oradea; Cristian Buzlea - directorul Oficiului Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bihor; Oana Nicula - expert în accesarea și implementarea proiectelor cu fonduri europene, Consiliul Județean Bihor); comunicare instituțională în administrația publică locală (Claudia Bonchiș și Mirela Macra - consiliere în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Municipiului Oradea); dar și cu privire la comunicarea pe teme locale, naționale și europene în presa bihoreană.