Sala de conferinţe a Hotelului Maxim a fost, vineri, 22 noiembrie, gazda unui eveniment important pentru Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Cristal din Oradea.

 

Conferinţa de lansare a două pareneriate strategice Erasmus+ „All together şi I am unique” (2019-2021), cu invitați din partea ISJ Bihor, cadre didactice, reprezentanți ai comunității locale, reprezentanţi ai DGASPC Bihor și părinți.

Directorul CSEI Cristal, Maria Ramona Vesa a prezentat cele două proiecte, care vor fi derulate în perioada 2019-2021. „All Together este un parteneriat strategic de tip Erasmus+, având ca scop îmbunătăţirea relaţiilor în mediul şcolar şi crearea unui climat educaţional propice, și reuneşte cinci parteneri din patru ţări Marea Britanie, Bulgaria, Germania şi România, În proiectul „I am Unique” sunt implicate şase grădinițe și şcoli din Norvegia, Lituania, Italia, Grecia, Turcia şi România care au aceeaşi nevoie de revizuire a curriculumului şi metodelor de predare pentru copiii cu cerințe educative speciale (CES) cărora le oferă servicii educaţionale. Aceste proiecte ne oferă oportunitatea de a împărtăși din experiența noastră, dar și de a învăța de la partenerii noștri”, a precizat directoarea CSEI Cristal.

Ramona Vesa și-a exprimat speranța că, în urma acestor proiecte, întregul colectiv, dar și copiii cu cerințe educative speciale din cadrul CSEI Cristal, vor beneficia de tehnici și metode noi care vor putea fi implementate cu succes în cadrul instituției.

„Denumirea celor două proiecte este foarte sugestivă. Suntem uniți cu toții dar în același timp suntem și unici”, au fost cuvintele inspectoarei de specialitate, Carmen Ilisie, care a felicitat inițiativa, urând mult succes în derularea proiectelor.

Dintre invitați a luat cuvântul prof. Nicolae Ungur (director Liceul German Friedrich Schiller Oradea), care a subliniat eforturile depuse de personalul care lucrează în învățământul special, prin care se oferă copiilor cu deficiențe metodele și cunoștiințele necesare integrării în societate.

Micii preşcolari şi şcolari ai CSEI Cristal, alături de profesorii lor, au pregătit momente artistice (dansuri ritmate și prezentarea în limbaj mimico-gestual a ţărilor partenere) care au fost răsplătite cu aplauze de cei prezenţi. Pentru buna desfăşurare a evenimentului au conlucrat cadrele didactice de la CSEI Cristal, membri în echipa de implementare a celor două proiecte coordonaţi de director Ramona Vesa.

Proiectele implementate de CSEI Cristal în cadrul programului Erasmus+ vor cuprinde mobilități și schimburi de experiență în cadrul tuturor țărilor implicate și se vor încheia în anul 2021.