A II-a ediție a concursului de matematică și Informatică „Gheorghe S. Nadiu”, desfășurat sâmbătă, la Universitatea din Oradea, a fost un succes, organizatorii plănuind să îl extindă și în județele învecinate.

Lucrările și proiectele din concurs au fost evaluate de comisii formate din cadre universitare și preuniversitare. Din comisia de Informatică au făcut parte și specialiști IT de la firma Qubiz Oradea, recent câștigătoare a premiului național „Employer of the Year” (Angajatorul anului) oferit în cadrul galei Business Services Forum & Awards 2019. Concursul de Informatică a fost gândit ca un concurs pe echipe, constând din prezentarea unui proiect (jocuri, site-uri, aplicații web sau mobile).

La informatică, locurile I și II le-au revenit proiectelor „Project Manager” (Flaviu Teodor Balint și Mihai Tămășan), respectiv „Labirint” (Cătălin Petru Lupău), ambele de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, profesori coordonatori: Maria și Adrian Niță. Locul III a fost adjudecat de proiectul „Voice command system” (George Pintea, Natanael Pop, Marius Cazan și Stelian Furtoș), de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” (prof. Nicoleta Turean). Trei mențiuni s-au acordat proiectelor „SQRT – Robotics” (Cătălin Mociar, Ștefan Szabo, Andrei Iuhas și Dacian Lucuța), „Soft didactic – algoritm de drum minim” (Hoszu Adryel Ruben, Mihai Kimpan, David Ienciu și Cristina Hălmăgean), respectiv „Tenis game” (Vlad Dem, Filip Staniș, Alexandru Bot și Ionuț Nistor), toate de la același Liceu „Onisifor Ghibu”, dar profesor coordonator fiind Alina Luncan.

Concursul de Matematică a fost individual, subiectele fiind concepute de universitarii Dorel Miheț, de la Universitatea de Vest Timișoara, și Mircea Balaj, de la Universitatea Oradea. Premii și mențiuni au obținut următorii liceeni: Clasa a IX-a: 1. Luca Fechete 2. George Lung (ambii de la CN „Emanuil Gojdu”) 3. Patrick Gânte („Onisifor Ghibu”) 4. Răzvan Știru (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) 5. Briana Olar 6. Daria Ciuta (ambele de la CN „Emanuil Gojdu”); Clasa a X-a: 1. Bogdan Budura 2. Marc Smausz 3. Andrei Iancu (toți de la CN „Emanuil Gojdu”) 4. Henriette Jurca (LT Baptist „Emanuel”) 5. Alexandru Lascu (LT „Onisifor Ghibu”) 6. Sorina Moza (LT „Aurel Lazăr”); Clasa a XI-a: 1. Laurențiu Marchiș (LT German „Friederich Schiller”) 2. Octavian Trifan 3. Filip Tășădan (ambii de la LT Baptist „Emanuel”); Clasa a XII-a: 1. Robert Pop 2. George Indrieș 3. Alex Balazshazi 4. Eliza Coroiu 5. Andrada Tiutin (toți de la LT Baptist „Emanuel”).

Premiile câștigătorilor au inclus și sume de bani stimulatorii, asigurate de partenerul și sponsorul concursului, firma Qubiz.

Președintele Comisiei de Organizare, conf. univ. dr. Ioan Fechete, de la Facultatea de Științe a Universității Oradea, a apreciat nivelul foarte bun al majorității concurenților, precizând: „Concursul i-a atras pe majoritatea olimpicilor de vârf din Bihor. Undeva în luna noiembrie preconizăm să organizăm ediția a III-a, dar pe care să o extindem și la județele învecinate. Îi vom aștepta cu interes să se înscrie pe toți tinerii talentați, interesați, pasionați sau inspirați de matematică. Ne dorim să avem anual un astfel de concurs memorial, inter-județean.”

Concursul a fost organizat de Facultatea de Științe a Universității din Oradea, în colaborare cu firma Qubiz, IȘJ Bihor și Filiala Bihor a Societății de Științe Matematice din România.