Elevii de gimnaziu și liceu sunt invitați, în această săptămână, la Filarmonică, la un concert interactiv intitulat „Un compozitor la Carnaval”. Acesta va fi condus de Dalma Toadere, iar „personajele” vor fi actorul Bogdan Bob Rădulescu și pianistele Camelia Andone și Ana-Ruth Micula. Pe scenă se vor afla două piane de concert.

Concertele se vor desfășura miercuri, 17 aprilie, de la ora 9.00 și de la ora 11.00, și vineri, 19 aprilie, de la ora 9.00 și ora 11.00.

Un carnaval este o îmbinare a culorilor, a ideilor, o explozie de mișcare și de creativitate, un vârtej de imaginație. Așadar, pentru a crea un concert care duce cu gândul la carnaval, trebuie aduși în scenă compozitori diferiți, lucrări contrastante și din epoci total diferite: exact ceea ce se va întâmpla la Oradea.

Concertul nu aduce doar „Un compozitor la Carnaval”, ci numeroși compozitori. Astfel, se vor „întâlni” pe scenă: Sonoritățile impozante și complexe din creația germanului ferm Richard Wagner, cu broderiile gândite în cel mai mic detaliu, cu un aer proaspăt și o atmosferă luminoasă din creația italianului Antonio Vivaldi, sunetele desprinse dintr-un tablou imens, plin de culoare și complexitate, pictate cu o multitudine de pensule de către „pictorul” de sunete Hector Berlioz. Misterul peisajelor norvegiene, depărtarea lor față de amestecul urban și apropierea de o natură rece care taie respirația, toate cuprinse în creația lui Edvard Grieg, inspirată din folclorul norvegian se vor împleti cu sunetele unui instrument „uitat” de mult și parcă reînviat în fiecare secol din setea atâtor muzicieni și compozitori, strămoșul pianului care a dominat Barocul, Clavecinul, pentru care a scris neobosit Jean Philippe Rameau. Mai apar pe scenă întemeietorul operei moderne, un compozitor născut în Germania, evreu după origine și naturalizat în Franța, Jacques Offenbach, iar lista nu se poate încheia fără creatorul carnavalului în muzică, geniul francez Camille Saint-Saëns.

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar rezervarea locurilor se poate face online sau prin email la adresa rezervări@filarmonicaoradea.ro sau la casieria Filarmonicii, strada Moscovei nr 5 după următorul program: luni - miercuri, 12.00-14.30, joi, 10.00-12.00, și vineri 10.00-13.00.