Colegiul din Vadu Crişului, care în acest an va sărbători 70 de ani de la înfiinţare, şi-a deschis porţile luni dimineaţă, la ora 9.00. În acest an şcolar, în 44 de clase, peste 900 de elevi vor frecventa orele de curs la această instituţie de învăţământ.

„Trebuie să te duci la şcoală. Trebuie. Trebuie să te duci la liceu. Trebuie să-ţi iei o diplomă. Pentru că educaţia este singurul lucru pe care nimeni nu-l va putea lua înapoi de la tine. Iar asta merită această investiţie”, susţine Michelle Obama. Scopul educaţiei ar trebui să fie pregătirea unor oameni care să acţioneze şi să gândească independent şi care, în acelaşi timp, să vadă în slujirea comunităţii realizarea supremă a vieţii lor. Educaţia are menirea de a schimba o minte goală cu una deschisă, să transforme „oglinzile în ferestre”, este mişcarea din întuneric spre lumină. Este cea mai puternică armă de care s-ar putea folosi pentru a schimba lumea.

Deschiderea anului școlar a început în curtea colegiului cu intrarea, în aplauzele celor prezenţi, a elevilor de clasa I, urmată de slujbele religioase oficiate de către preotul ortodox Florin Mititean, cel greco-catolic, Vasile Țânțaș, și cel reformat, Papp Csaba. A urmat apoi Florin Olimpiu Mălai, directorul Colegiului Tehnic, care a citit mesajul Inspectoratului Școlar Județean Bihor. Directorul Mălai a mulțumit părinților pentru încredere în unitatea de învățământ din Vadu Crișului, cadrelor didactice, poliției locale, Primăriei și Consiliului Local pentru susținere şi a scos în evidenţă dotările de care dispune şcoala şi rezultatele din ultimii ani. „Locul binecuvântat în care ne desfăşurăm activitatea este şcoala. În şcoală, dragi elevi, aflaţi lucruri noi, vă lărgiţi orizontul, dobândiţi noi deprinderi, să descoperiţi lumea din jurul nostru, dar şi să priviţi în voi înşivă pentru a descoperi ce vreţi de la viaţă şi cum anume să dobândiţi lucrurile dorite”, a spus, printre altele, Maier Zoltan, directorul adjunct al școlii. „Urez bun venit celor care au sosit în această toamnă la Colegiul Tehnic din Vadu Crişului, o instituţie deosebită de pe valea Crişului Repede. Şi noi, administraţia publică locală, facem eforturi deosebite pentru a sprijini şcoala. Vă asigurăm că, în continuare, vom sprijini conducerea Colegiului pentru ca procesul instructiv-educaţional să se desfăşoare în condiţii bune”, a spus primarul Dorel Cosma, care apoi a vorbit despre proiectele câștigate de către comună: „Dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crişului”, în valoare de 1.166.270 lei, şi „Reabilitare în vederea eficientizării energetice a Colegiului Tehnic nr. 1 Vadu Crişului – Corp C2”, în valoare de 3.000.000 de lei. În final, șeful de post local, Cristian Ianc, a transmis salutul de început de an şcolar al ministrului de Interne.

I.H.