Colegiul Național „Teodor Neș” din Salonta (director prof. Florentina Galea) a primit Premiul I la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet”, Ediția 2023. Anul acesta, concursul aflat la ediția a II-a a avut ca temă „Spațiul și timpul copilăriei”.

Tânărul poet salontan Andrei Ovidiu Petrache, elev în clasa a XI-a C la CN „Teodor Neș” din Salonta (profesor coordonator Roxana Ilieş), a fost singurul reprezentant al orașului nostru la secțiunile de poezie în limba română și poezie în limba engleză. În urma jurizării, organizatorii au acordat elevului Andrei Ovidiu Petrache „Premiul I” pentru creația lirică „Copilărind copilărește”, la secțiunea de poezie în limba română, ciclul liceal.
Andrei Ovidiu Petrache este singurul elev din ciclul liceal din județul Bihor care, făcând cinste orașului Salonta și CN „Teodor Neș”, obține aprecierile unanime, la superlativ, ale juriului și ale organizatorilor Ediției 2023 a Concursului județean de poezie „Viața prin ochi de poet”.
Astfel, în mai puțin de un an, poeziile lui Andrei au fost premiate la Paris (Franța) - Premiul I din 500 de poezii jurizate în marea finală; Premiul I pe județ și Premiul III la nivel național pentru creațiile lirice apreciate de juriul Concursului Național de Literatură și Jurnalism Sportiv „Un Condei Numit Fair-Play” - eveniment organizat la București de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), prin Academia Olimpică Română (AOR), cu sprijinul Ministerului Educației și al Departamentului Solidarității Olimpice din cadrul Comitetului Internațional Olimpic; Premiul I la Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet”, Ediția 2023, eveniment cultural organizat de Muzeul Țării Crișurilor din Oradea în colaborare cu Inspectoratul Școlar județean Bihor, Casa Corpului Didactic a județului Bihor și Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea. Pentru aceste rezultate remarcabile, Török László - Primarul municipiului Salonta, i-a acordat lui Andrei „Diploma de Onoare a orașului Salonta”.
Concursul județean de poezie „Viața prin ochi de poet” - ediția 2023 le-a oferit elevilor, indiferent de vârstă, posibilitatea de a redacta poezii în limbile română, maghiară și engleză. Au participat 211 elevi din Bihor, din toate categoriile de vârstă, de la 17 școli din județul nostru (141 de elevi din Oradea și 70 de elevi din alte localități). Dintre aceștia, 149 de elevi au concurat pentru premierea poeziilor în limba română, 26 pentru cele în limba maghiară și 36 pentru poezii în limba engleză.
Din comisia de jurizare au făcut parte: dr. Ioan F. Pop (muzeograf la Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea), dr. Ioana Trempe (profesor la Școala Gimnazială Oltea Doamna din Oradea), Raluca Cicortaș (profesor la Școala Gimnazială nr. 1 din Sântandrei), Lavinia Ungureanu (muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea) - pentru secțiunea în limba română; Raluca Cicortaș (profesor la Școala Gimnazială nr. 1 Sântandrei) și Lavinia Ungureanu (muzeograf, Muzeul Țării Crișurilor Oradea) - pentru secțiunea în limba engleză; Kecse Gabriella (inspector şcolar pentru limba şi literatura maghiară, cu atribuții suplimentare în fișa postului și pentru limba și literatura maternă germană) și doamna Tanko Veronika-Zita (inspector şcolar pentru învăţământ primar limba maghiară, cu atribuţii suplimentare în fişa postului şi pentru educaţie timpurie limba maghiară și limba germană, învăţământ primar limba germană) - pentru secțiunea în limba maghiară.
Festivitățile de premiere programate de la ora 13.00, au loc astfel: miercuri, 22 februarie 2023, la Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea - pentru secțiunea în limba română; joi, 23 februarie, la Muzeul Memorial Ady Endre din Oradea - pentru secțiunea în limba maghiară; vineri, 24 februarie, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea - pentru secțiunea în limba engleză.