În anul 2019, la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, s-a câștigat un proiect de mobilitate Erasmus+, însă din cauza pandemiei, programul derulării activităţilor a fost decalat.

Din cauza pandemiei abia în vara acestui an au putut fi planificate cursurile de formare profesională pentru cadrele didacice, în cadrul proiectului cu titlul „Our digital classroom”, nr. 2019-1-RO01-KA101-061519, Educație școlară. Astfel, în perioada 12-16 iulie, s-a desfășurat în Spania, la Barcelona, primul stagiu intitulat „Super teachers of the 21st century”, la care au participat cinci profesoare: Lucia Cighir - coordonatoarea proiectului, Alina Luncan, Daniela Marinău, Adelina Fulop și prof. înv. primar Rodica Mioara Farcaș.

„Am plecat spre această metropolă plină de emoții, dar, în același timp, curioasă și încântată că am oportunitatea să-mi dezvolt abilități necesare într-o lume aflată în rapidă și continuă schimbare”, afirmă Rodica Mioara Farcaș.

Activitățile susținute au fost diverse, atractive, conectate cu domeniul STEM și Web 2.0, prezentându-se exemple de bune practici și punându-se accentul pe ghidarea cursanților spre creșterea motivației elevilor pentru învățare. „Participând în cadrul mobilității, am avut posibilitatea să-mi dezvolt abilitățile digitale, organizatorice și emoționale, competențele lingvistice, sociale și culturale. A fost o experiență inedită pe care am început să o împărtășesc cu cei din jur, cadre didactice, părinți, iar în activitățile didactice utilizez deja noi resurse și aplicații digitale (Clever Books, Coggle, WordArt, Mentimeter, Flipsnack), sporindu-le astfel eficiența și dezvoltându-le elevilor creativitatea, stimulându-le dorința de a învăța, de a descoperi”, mai transmite prof. înv. primar Rodica Mioara Farcaş.

Pentru echipa de la Colegiul „O. Ghibu” impresionant a fost oraşul Barcelona, un oraș încărcat de istorie și artă care le-a oferit prilejul vizitării unora dintre atracțiile sale principale: Sagrada Familia, Parcul și Palatul Guell, Piețele Placa Reial și La Boqueria, Bulevardul La Rambla, Parcul Montjuic, Tibidabo, casele construite de Antoni Gaudi.