Desfășurată anual, în luna noiembrie, Săptămâna Educației Globale, program facilitat de Centrul Nord-Sud al Consiliului Europei, a ajuns la cea de-a douăzecea ediție. Tema ediției din acest an a fost „Lumea se schimă! Noi?”, iar oferta propusă elevilor a cuprins mai multe forme educaționale – pentru dezvoltare, referitoare la drepturile omului, interculturală, pentru pace și soluționarea conflictelor, toate bazându-se pe înțelegerea problemelor fundamentale ale cetățeniei globale.

 

În perioada 19-25 noiembrie, școlile beiușene au marcat, prin diverse activități, Săptămâna Educației Globale. Cei de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” au organizat un moment cultural-artistic dedicat Zilei Naționale a României. Corul „Armonia” a prezentat un program de cântece și poezii dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, iar Simona Cap, directoarea adjunctă a instituției de învățământ menționate, a prezentat succint întregul program dedicat evenimentului educațional, acesta cuprinzând, pe lângă momentele artistice, competiții sportive, dezbateri pe tema Drepturilor Omului și ale Copilului sau despre bullying.

Colegiul Național „Samuil Vulcan” a găzduit conferința intitulată „Făurirea Marii Uniri”, organizată de filiala bihoreană a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – Filiala Bihor, Asociația cultural-patriotica „Avram Iancu” Oradea și Uniunea Vatra Românească. Colonelul în rezervă Constantin Moșincat, președintele Filialei Bihor a Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio le-a vorbit elevilor vulcaniști despre contextul realizării statului național român unitar. Prezent la evenimentul de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, colonelul în rezervă Dan Poinar, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Bihor, ne-a oferit detalii despre seria de conferințe dedicate Centenarului Marii Uniri, precizând că a fost o acțiune itinerantă, desfășurată în mai multe școli ale județului nostru.

Ținând cont și de apropierea Sărbătorilor de iarnă, cei de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș au ales să ajute; aceștia, sub titulatura „Săptămâna legumelor și fructelor donate”, au desfășurat o amplă acțiune de colectare de alimente care urmează să fie dăruite unor centre de persoane vârstnice. Detalii despre această activitate de voluntariat ne-a oferit Nicoleta Stoița, una dintre organizatoare, împreună cu câțiva dintre elevii implicați în proiect.