Luni, 13 septembrie, ca peste tot în țară, și la Beiuș a sunat clopoțelul. Miile de elevi și sutele de dascăli, care formează comunitatea școlară beiușeană, s-au reunit luni cu speranța că în acest an școlar prezența fizică la cursuri va redeveni o caracteristică a normalității.

Aflându-ne totuși în plină pandemie, măsurile de igienă și distanțare fizică au fost respectate, conducerile celor patru unități de învățământ beiușene luând decizia ca la festivitățile de deschidere să participe numai elevii claselor începătoare și, acolo unde a fost posibil, însoțitorii acestora, părinți sau bunici.

Seria festivităților de deschidere a noului an școlar s-a derulat după o ordine prestabilită, începând cu cea de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, continuând la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și terminându-se la Colegiul Național „Samuil Vulcan”.

În discursurile lor, directorii instituțiilor de învățământ beiușene au prezentat rezultatele deosebite obținute de elevi la examenele și concursurile școlare, au evidențiat buna colaborare pe care o au cu părinții și administrația locală, principalii parteneri ai Școlii în derularea actului educațional, urându-le elevilor și colegilor dascăli succes în noul an școlar. În plus, directoarea Mihaela Ilieș a subliniat faptul ca baza materială de care dispune colegiul vulcanian este una modernă și complexă, iar Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, a menționat proiectul ROSE și cele două programe Erasmus Plus care se derulează în școala pe care o conduce, toate dedicate creșterii nivelului procesului instructiv-educativ.  

Prin mesajul transmis comunității școlare beiușene, primarul Gabriel Popa a îndemnat elevii să profite de acești ani de studiu, acumulând cât mai multe cunoștințe și abilități utile în viață și a promis că administrația locală va continua să dezvolte și să modernizeze unitățile de învățământ beiușene.

Așa cum era firesc, Inspectoratul Școlar Județean Bihor a transmis un salut tuturor partenerilor implicați în actul educațional - elevi, dascăli, părinți și comunități locale, insuflând optimism vizavi de parcurgerea anului școlar cu prezență fizică și chemând la responsabilitate în gestionarea riscurilor generate de pandemie.

La festivitățile dedicate începerii noului an școlar au participat și reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne: locotenent-colonelul Mihai Smeu, comandantul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș și polițiștii Florin Popa și Cristian Laza, ambii agenți șefi, Vlad Corbu - agent șef adjunct și Alin Vesa - agent. Aceștia au subliniat situația sensibilă în care începe noul an școlar din punct de vedere epidemiologic și au făcut apel la implicare în combaterea pandemiei de coronavirus. Totodată, oamenii legii au promis o și mai intensă colaborare cu toți ceilalți factori responsabili de asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a procesului instructiv-educativ.