În perioada 9-13 octombrie, se desfășoară manifestările dedicate aniversării a 195 de ani de existență a Colegiului Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, cea mai veche și prestigioasă instituție de învățământ preuniversitar de la Brazda de Vest.

 

Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beiuș, întâia citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. Scopul înființării acestui așezământ de cultură este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât și în inscripția de pe frontispiciul venerabilei școli: „Educationi juventutis huius provinciae” (pentru educarea tineretului acestei provincii). În actul de fondare, instituția de învățământ de la Beiuș era gimnaziu de patru clase, iar la 6 februarie 1835 este completat la șase clase, în vara anului 1853 fiind organizat primul examen de bacalaureat.

În perioada 1828-1851, limba de predare a fost latina, din 1851 a fost introdusă limba română, în 1854 regimul habsburgic impune ca majoritatea disciplinelor de studiu să fie predate în limba germană, din 1860 aceasta devenind obligatorie pentru toate materiile.

În contextul pregătirilor pentru unirea Ardealului cu Țara, la 23 noiembrie 1918, episcopul Demetrie Radu a decretat reintroducerea definitivă a limbii române ca limbă de predare.

De-a lungul timpului, liceul beiușean și-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este acela că școala amintită este prima din învățământul preuniversitar românesc care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Dragoș Lazăr. În aceste condiții, acordarea statutului de colegiu național ctitoriei episcopului Vulcan, în anul 1998, a fost un gest firesc și necesar. Valoarea actului educațional derulat în cadrul Colegiului Național „Samuil Vulcan” a fost recunoscută și prin obținerea, în 2014, a certificatului de „Școală europeană”.

Imediat după Revoluția din Decembrie ’89, conducerea de atunci a colegiului vulcanian a decis ca anual, la început de octombrie, să fie organizate Zilele Școlii, în acest an evenimentul având loc, după cum arătam, în perioada 9-13 octombrie, după următorul program:

Luni, 9 octombrie

ora 9 – Deschiderea Zilelor Școlii – careu

ora 10 – Pelerinaj la „Catedra Cimitirului din Deal”

ora 12 – Slujbă de pomenire a patronului spiritual, Samuil Vulcan, la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea

ora 12 – Concursul „Voce de copil la ceas aniversar” – sala festivă

ora 12 – Concursul „Ctitoria lui Samuil Vulcan” – sala mică de sport

Marți, 10 octombrie

ora 10 – Dublă lansare de carte – sala festivă

ora 10 – Concursul „Matematica altfel...”

ora 12 – Școala cu cinci muzee

Miercuri, 11 octombrie

ora 9 – „Azi, pe ordinea de zi: Știința” – simpozion dedicat elevilor

ora 11 – Concursul Karaoke Show

ora 14 – Simpozionul „Gustă știința”, dedicat profesorilor

Joi, 12 octombrie

ora 8,30 – Concursul „Ioan Bușiția”

ora 9 – întreceri sportive

ora 12 – „Dragoste cu năbădăi”, Trupa Iosif Vulcan, Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea – Sala Mare a Primăriei

Vineri, 13 octombrie

ora 9 – primirea invitaților, turul școlii și vizitarea muzeelor Colegiului

ora 10 – Dezvelirea plăcii cu numele sălii de sport: „Francisc Matei”

ora 11 – Gala aniversară „Colegiul Național «Samuil Vulcan» 195”

ora 13 – Cocktail

În plus, zilnic se vor derula și activitățile prevăzute în calendarul Programului național „Școala altfel”.