În perioada 5-9 iulie, a avut loc o nouă ediţie a Şcolii de vară la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” din Oradea, la inițiativa directoarei instituției, prof. Ellenes Jakabffy Emese.

Programul a fost organizat pentru elevii de gimnaziu, colegii acestora mai mari, din clasele de liceu, participând ca voluntari la activități.

„Şcoala de vară a avut ca scop folosirea activă a limbii germane, petrecerea timpului liber în mod organizat şi creativ, transpunerea în practică a cunoştinţelor teoretice deja dobândite şi însuşirea altora noi, într-un cadru non-formal”, ne-a declarat profesoara Oana Lazăr, care s-a implicat trup și suflet în organizarea și desfășurarea activităților.

Săptămâna a debutat cu o excursie la Bratca și pe Valea Boiului. A doua zi a avut ca temă principală jocul. Elevii liceului au participat la jocurile cu cercetași, au cunoscut o altă față a matematicii și a geografiei, una distractivă, cu aplicabilitate în lumea jocurilor.

Miercuri, elevii liceului au beneficiat de susținerea tactică și logistică a poliţiştilor din cadrul IPJ Bihor - Serviciul Rutier şi Biroul Siguranța Școlară, care le-au prezentat acestora elemente din Codul rutier și au repetat cu aceștia regulile de circulație. Ziua a continuat cu un concurs de biciclete desfășurat în curtea școlii. Dacă elevii au învățat în prima parte a programului ce înseamnă siguranța în trafic, în cea de-a doua parte au explorat lumea virtuală și au fost instruiți referitor la siguranța pe internet.

Penultima zi a Școlii de vară a debutat cu un program de dansuri, prezentat de o elevă din clasa a IX-a, care activează în cadrul clubului Fit Dance.

„Pentru că școala noastră este una cu specific german, profesorii implicați în activități au beneficiat de suportul și sprijinul a două voluntare din Germania, Nicole Rupp și Klara Weis. Astfel, limba germană a fost la rang de cinste în a patra zi a Școlii de vară, elevii profitând la maximum de cunoștințele și experiența celor două voluntare. Ei au participat alături de acestea la o vânătoare de comori şi la un raliu „la pas” prin oraş, pentru a identifica principalele obiective turistice din Oradea”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Programul Școlii de vară s-a încheiat cu o spectaculoasă demonstrație de dresaj canin, oferită de Dacian Ilieș, proprietarul canisei „De Guardian MOON Kennel” din Oradea, și câinii lui din rasa Belgian Malinois. Tot în ultima zi a Şcolii de vară, directorul Crucii Roșii Oradea, Marius Păcală, le-a „predat” elevilor o lecţie privind acordarea primului ajutor în diferite situaţii de urgență, aceștia fiind instruiți despre cum să îşi păstreze calmul şi să reacţioneze în asemenea situații.

„Am descoperit că, atunci când se află într-o atmosferă caldă și prietenoasă, elevii își dezvoltă abilitățile de relaționare și de comunicare, precum și competențe specifice muncii în echipă”, a mai spus Oana Lazăr.

Școala de vară a avut loc cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Bihor, al societăţii comerciale Cylex Tehnologia Informaţiei şi al magazinului de biciclete „Două roţi”.

„Suntem recunoscători tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui demers, atât personalului şi profesorilor din cadrul Liceului Teoretic German „Friedrich Schiller” (profesoarele de matematică Szakáll Ildikó și Elena Hanza, profesoara de limba germană Kovács Hajnalka, profesoara de limba română Ionela Hanga, profesoara de geografie Mădălina Glonți, profesoara de limba engleză Sandra Petruc, profesorul de educație fizică și sport Ciprian Sirca, consilierii școlari Crina şi Alin Crețu), cât şi persoanelor din afara liceului, fără de care nu am fi putut concepe şi transpune în practică un program educativ atât de vast şi diversificat”, a conchis interlocutoarea noastră.