Elevii bihoreni sunt așteptați să aplice pentru bursele proiectului „Gojdu 100”, inițiat de elevii de la CN „Emanuil Gojdu”, proiect ce vizează acordarea unor serii de câte patru burse în valoare de 5.000 de lei elevilor, atât din mediul rural, cât și din Oradea, pentru excelență la învățătură.

Bursa „Rural-Excelență”, dedicată elevilor din mediul rural al județului Bihor, este un tip de bursă pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură, rezultate măsurate prin participarea la olimpiadele școlare organizate de Ministerul Educației. Bursa are un cuantum de 5.000 lei și se va acorda în tranșe de câte 500 lei pe o perioadă de 10 luni. Aceasta urmărește creșterea nivelului de interes al elevilor spre cercetare în domeniile școlare și răsplătirea celor mai buni dintre aceștia. Se adresează tuturor elevilor de gimnaziu și liceu din mediul rural. Pentru a aplica, elevii trebuie să aibă media 10 la purtare și 8.50 cea generală, dar și să aibă un istoric cu implicări în olimpiadele județene/naționale. Evaluarea aplicațiilor se va face de către o comisie alcătuită din 10 membri, dintre care 5 elevi din Consiliul Elevilor CN „E. Gojdu”, doi profesori ai aceluiași liceu, doi absolvenți gojdiști și un membru al platformei You4Edu. Aplicarea se face online pe pagina campaniei you4edu.ro, unde se pot găsi detalii mai multe despre celelalte burse.

100 de ani de Gojdu

Campania „Gojdu 100” a fost lansată oficial la împlinirea celor 100 de ani de la înființarea Colegiului Național „Emanuil Gojdu” în cinstea marelui filantrop și avocat, care la rândul său a acordat burse elevilor români, precum Victor Babeș, Traian Vuia sau Octavian Goga. Proiectul își propune continuarea spiritului gojdist, prin seriile de câte 4 burse, ca simbol al reluării testamentului marelui „Mecena al Ardelenilor”.

„Bursele vor fi acordate strict din donațiile și sponsorizările din partea tuturor celor care vor să ajute campania. Așadar, proiectul se bazează pe părinții responsabili, foști gojdiști sau nu, pe companii ce vor să susțină dezvoltarea educației și pe oricine dorește să aibă o amprentă asupra schimbării în bine a comunității locale, și a sponsorizărilor din partea tuturor. Donațiile se pot face online atât o singură dată, cât și recurent lunar pe site-ul platformei You4Edu, la secțiunea campaniei „Gojdu 100”.

Ideea proiectului aparține elevilor gojdiști, mai exact actualei conducere a Consiliului Elevilor de la Gojdu, sprijinită de Asociația DApetresii, fondatoarea platformei You4Edu”, se afirmă într-un comunicat semnat de Alex Trandafir, președintele Consiliului Elevilor de la Gojdu.