Teatrul Regina Maria, Trupa Iosif Vulcan, a prezentat sâmbătă, 3 decembrie, şi duminică, 4 decembrie, premiera spectacolului Ultimii, de Mimi Brănescu, în regia Denisei Irina Vlad, la Sala Transilvania.

Piesa „Ultimii” are din plin ironia specifică lui Mimi Brănescu. Construită cu umor și dramă deopotrivă, lasă spectatorului libertatea de a se poziționa cum dorește vizavi de ceea ce se desfășoară pe scenă, iar viziunea regizorală a Denisei Irina Vlad păstrează echilibrul acestei dualități, fără să încline prea mult balanța într-o parte sau în cealaltă. Spectacolul surprinde o lume amuzantă la prima vedere, cu personaje simple, prinse în dramele aparent stupide ale universului lor limitat, dar care dezvăluie pe parcurs realități de-a dreptul tragice. Situația celor patru personaje stârnește hohote de râs, însă pe măsură ce povestea dezvăluie și celelalte straturi ale vieții lor de familie, râsetele sunt dublate de regret, compasiune și chiar revoltă față de încremenirea lor în propria neputință.

Mimi Brănescu este actor, dramaturg, scenarist și regizor de teatru, recunoscut pentru umorul tăios, în care se împachetează șiret adevăruri incomode și revelatorii. Teatrul său cucerește prin naturalețe, veridicitate și frustețe. Aduce pe scenă episoade din cotidian, având de regulă în centru omul, fără adstarturi și artificii de etichetă, devoalând vulnerabilități și metehne.

Spectacolul pus în scenă la Sala Transilvania poartă semnătura regizorală a Denisei Irina Vlad. Despre spectacolul „Ultimii” Denisa Irina Vlad spune că „este o bucată de viață, trăită real și fără menajamente, fără pudori. Piesele lui Mimi nu te menajează, dor. Totul este frust, autentic și adevărat. Este un spectacol despre visare și despre neputință, despre dorința de a reuși, de a pleca undeva mai la lumină. Am ales textul pentru că e un text dur, pentru că eu cred în adevăr, chiar dacă acesta ne revoltă și e greu de digerat. Personajele noastre sunt captive într-o lume și într-un timp care trece degeaba. Sunt așa cum suntem noi, și răi, și frumoși, îi judeci, dar îi și compătimești. Toți visăm la o viață mai bună, toți visăm să fim fericiți și, în funcție de conjunctura în care ne aflăm, suntem dispuși sau nu să facem compromisuri”.

Scenografia spectacolului este semnată de Răzvan Chendrean, iar versurile îi aparțin lui George Dometi. Din distribuție fac parte actorii Pavel Sîrghi (Ică), Sorin Ionescu (Marcu), David Constantinescu și Alin Stanciu (Lulu), Giorgiana Coman și Denisa Vlad (Luminița). Următoarele reprezentaţii se vor juca în luna ianuarie.