Campania de salvare a Casei Memoriale Iuliu Maniu a primit o sponsorizare cu țiglă în valoare de 23.000 de lei, din partea SC Siceram SA Sighișoara, cantitatea de țiglă reprezentând întregul necesar reabilitării acoperișului construcției din Bădăcin.

Primul transport de țiglă a fost deja livrat, în prezent, la Bădăcin lucrările continuând cu desfacerea acoperișului vechi, extrem de deteriorat după ani la rând în care nu s-a intervenit la clădire. Inițiatorul proiectului de reabilitare a Casei Memoriale Iuliu Maniu, preotul Cristian Borz, a declarat că pasul imediat următor înseamnă asamblarea cofragului și apoi a grinzilor pentru centuri.

„Lucrările merg bine, urmează să se asambleze cofragul pentru centuri, grinzile pentru centuri, apoi vom turna beton armat. Etapa ulterioară va fi refacerea șarpantei și acoperirea cu țiglă”, a declarat Cristian Borz.

Echipa de muncitori ai firmei sătmărene Euras a revenit la Bădăcin și a redeschis șantierul, joi, 5 octombrie, începând o nouă etapă în reabilitarea Casei Maniu și anume refacerea acoperișului. Anii în care construcția a fost uitată, iernile cu zăpezi, ploile și vântul, toate au lăsat urme adânci, astfel că, în urmă cu circa 2 ani și jumătate, când a fost demarată campania de salvare a Casei Maniu, Proiectul Tehnic a evidențiat că trebuie intervenit peste tot, de la fundație la pereți și acoperiș. Până în momentul de față, s-a întărit fundația, s-a demontat anexa ridicată în anii comunismului, s-a intervenit la terasă și au fost reabilitați ziduri și pereți. Refacerea și consolidarea acoperișului înainte de venirea anotimpului rece este cu atât mai necesară, pentru a nu periclita ceea ce s-a reabilitat deja. Proiectul de refacere a Casei Maniu s-a construit treptat, pas cu pas, iar efortul a fost și este încă uriaș, din cauza stării inițiale extrem de degradate a clădirii. În aceste condiții, trebuie subliniat iar și iar sprijinul enorm venit din partea publicului, persoane fizice și nu numai, din țară și străinătate, care, aflând de Campania demarată în Bădăcin, au donat bani, materiale ori muncă fizică pentru a salva casa ce a aparținut familiei marelui om politic.

Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea ei o pot face donând în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730.  Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com,

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

De asemenea, cei care pot și doresc să ajute echipa cu materiale de construcții (ciment, grinzi de lemn etc.) îl pot contacta pe coordonatorul campaniei pe pagina de facebook  „SalvatiCasaMemorialaIuliuManiu”.

Echipa de campanie