Eveniment de grad 0 în Oradea. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, belgianul Jacques Rogge, a făcut un scurt popas la Universitatea din Oradea pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa şi pentru a inaugura Centrul Teritorial de Studii şi Cercetări Olimpice din cadrul Bibliotecii universitare. Înaltul oficial a fost însoţit pe tot parcursul popasului orădean de foarte mulţi reprezentanţi de seamă ai sportului şi olimpismului românesc în frunte cu multipla campioană Doina Melinte, secretar de stat şi de preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu. Ieri, la Oradea, a fost prezent şi Viorel Cojocaru, rectorul Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, precum şi decanii tuturor facultăţilor de sport din ţară.


Cu o întârziere de o oră faţă de programul anunţat, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic a aterizat la Oradea, fiind preluat de echipaje ale SPP. În curtea Universităţii a fost primit de un comitet ad-hoc format din reprezentaţii sportului românesc, Doina Melinte, Octavian Morariu şi chestorul Marcel Popescu, precum şi de cei ai Universităţii din Oradea, rectorul Cornel Antal şi prorectorul Iacob Hanţiu. Programul decalat al vizitei i-a determinat pe organizatori să comprime manifestarea. Astfel, în Aula Magna a Universităţii rectorul Cornel Antal i-a urat bun venit oaspetelui, declarându-i că el şi membrii instituţiei pe care o reprezintă sunt „deosebit de bucuroşi şi fericiţi" că a acceptat titlul de Doctor Honoris Causa.
Laudatio a fost citit de către decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, Octavian Bâc, auditorul sălii format din decanii facultăţilor orădene, personalităţi locale, invitaţi şi jurnalişti aflând astfel că belgianul Jacques Rogge este la bază medic chirurg obstetrician şi medic specialist în chirurgie ortopedică. De asemenea, a practicat în tinereţe sport de performanţă.
După primirea distincţiei oaspete a ţinut o scurtă alocuţiune, mesajul său fiind centrat pe promovarea sportului şi a mişcării olimpice în rândul tinerilor. „Avem responsabilitatea socială de a arăta prin exemplul nostru că sportul învaţă să ne respectăm unii pe alţii şi pe noi înşine", a spus Rogge.

Vizita s-a încheiat cu inaugurarea Centrului de Cercetare a Olimpismului, după care oaspetele „a decolat" la aeroport pentru zborul către Bucureşti.