Asociația Cultură în Mișcare a urmărit și va urmări în continuare parcursul statuii lui Emanuil Gojdu, cu scopul de a reda comunității locale acest simbol și de a-i acorda acestuia onoarea și respectul cuvenit. Prin urmare, sâmbătă, 9 februarie, când se împlinesc 217 ani de la naşterea ilustrului avocat şi patriot, orădenii sunt invitați de la ora 11.00, la statuia lui Emanuil Gojdu, în Cetatea Oradea.  

 

Se împlinesc în această lună (februarie 2019) patru ani de când Primăria Oradea a declanșat ceea ce pare a fi un adevărat război al statuilor ce vizează relocarea unor monumente de for public din zona centrală a orașului (statuia lui Mihai Viteazul și a lui Emanuil Gojdu) și înlocuirea lor cu altele (statuia Regelui Ferdinand, Iuliu Maniu, Radu Demetriu, Roman Ciorogariu).

Fără a dori știrbirea meritelor personalităților care urmează să înlocuiască vechile simboluri, membrii societății civile s-au opus, fără prea mare succes, acestor demersuri. Inițiativa autorităților locale este intens disputată în spațiul public, apelurile și argumentele repetate ale cetățenilor sau diferitelor instituții îndreptățite la un punct de vedere părând să se lovească, inutil, de tăcerea și încăpățânarea consilierilor locali de a-și urma planul. În acest scop, s-au emis numeroase hotărâri de consiliu local, s-au denumit și s-au redenumit piețe și parcuri, s-au declanșat procese, s-au dat amenzi, s-au emis contestații, se fac declarații de presă etc. Acest conflict inutil și artificial creat consumă, din partea ambelor tabere implicate, resurse și energii care ar putea fi folosite mai bine, constructiv, pentru alte proiecte folositoare comunității locale.