Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, a declarat în faţa Parlamentului că doreşte o ameliorare a relaţiilor cu Rusia, care au fost marcate de conflicte în ultimii ani, relatează AFP.

"Sunt în favoarea unei ameliorări maxime şi a unei corectări a relaţiilor cu Federaţia rusă", a menţionat preşedintele ucrainean în discursul său anual în faţa deputaţilor. "Intenţionez să fac tot posibilul să închei capitolul divergenţelor şi să asigur dialogul egal şi favorabil care trebuie să existe între vecini", a precizat el.
Viktor Iuşcenko a evidenţiat că principalul obiectiv al ţării sale, integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO, rămâne "neschimbat", după ce Moscova s-a opus cu vehemenţă aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică. Preşedintele ucrainean, un prooccidental, a ajuns la putere în urma "revoluţiei portocalii" de la sfârşitul anului 2004. De atunci, relaţiile dintre Kiev şi Moscova s-au deteriorat. Tensiunile dintre Kiev şi Moscova au escaladat în ianuarie din cauza crizei gazelor pe fondul căreia au fost întrerupte livrările către ţările europene. La sfârşitul lunii martie, Rusia a amânat o reniune la nivelul premierilor, prevăzută cu Ucraina, declarându-se insultată de acordul pe tema gazelor semnat de Kiev şi Uniunea Europeană.