Cea de-a patra ediţie a Festivalului verzei de la Borş a adus la startul competiţiei şase echipe care au încercat, ieri după-amiază, să impresioneze vizitatorii şi organizatorii prin mâncărurile gătite la ceaun, ce au avut drept aliment de bază varza.

În localitatea Borş, s-a desfăşurat, ieri, cea de-a patra ediţie a Festivalului verzei. De la ora 13.00, cele şase echipe care s-au aliniat la start au avut la dispoziţie două ore în care să gătească mâncăruri cât mai gustoase din varză. Carnea şi varza au sfârâit în ceaune de diferite mărimi, lasând gura apă celor prezenţi. "Cultura verzei are o tradiţie în zonă, aşa că organizarea Festivalului verzei a venit de la sine. La concurs participă grupuri care gătesc mâncare pe bază de varză. Pe lângă competiţie acest festival mai are şi scopul îmbunătăţirii relaţiilor între asociaţi, fundaţii, dar şi cetăţenii din comună", ne-a declarat Zsuzsanna Ambrus, organizator. Ediţia din acest an a festivalului a adus zilei de ieri o serie de programe cultural-artistice. Dacă întrecerea care a avut drept materie primă varza s-a desfăşurat după terminarea slujbei religioase, de la ora 15.00 a avut loc jurizarea echipelor, cele mai bune fiind răsplătite cu premii simbolice. Ziua a continuat cu un program folcloric, urmat de concursurile de prăjituri şi de murături şi momente umoristice. Aşa cum se cuvine a avut loc şi concursul "Varza uriaşă" şi "Cea mai gustoasă varză acră". "Participăm pentru prima dată la acest festival, dar ne ocupăm cu pusul murăturilor de peste 20 de ani. Am adus produse din producţia proprie şi sperăm să îi impresionăm pe cei care trec pe la standul nostru. Avem ardei umpluţi cu varză, lebeniţă umplută cu varză sau castraveţi, castraveţi umpluţi cu varză. Preţul murăturilor este între 4 şi 10 lei kilogramul", ne-a spus Tunde Cser, din Sântion.
Ziua s-a încheiat cu un foc de tabără şi o discotecă în aer liber. Pe lângă mâncărurile şi prăjiturile pe care le-au putut savura, vizitatorii au avut posibilitatea să achiziţioneze diverse lucruri de la comercianţii prezenţi la eveniment.