O alimentaţie este echilibrată atunci când ea acoperă necesarul de energie, nu este prea bogată în substanţe nutritive, dar nici deficitară, când conţine toate substanţele nutritive în proporţia necesară şi, pe cât posibil, nu conţine substanţe dăunatoare. Pe termen lung, ne putem hrăni corect numai dacă ştim care sunt substanţele nutritive, pe care le conţin alimentele şi rolul lor pentru buna funcţionare a organismului.

Substanţele hrănitoare din alimentele sănătoase îi furnizează organismului tot ce are nevoie pentru a funcţiona la randament maxim. Nu mai este pentru nimeni un secret că pe lângă carbohidraţi, proteine şi lipide există şi alte substanţe indispensabile bunei funcţionări a organismului nostru. Multe ingrediente susţin diferite funcţii ale organismului. Piramida clasică cu nevoi alimentare, care este cunoscută de mulţi dintre noi, nu furnizează multe date foarte exacte. Ca produse de strictă necesitate, apar cele care furnizează multă energie - pâinea, orezul şi pastele, dar şi făina albă şi zahărul, toate, însă, favorizând obezitatea. Această piramidă nu face diferenţa între lipidele bune şi cele rele. Şi tocmai acizii graşi nesaturaţi omega 3 şi omega 6 pot să susţină în mod hotărâtor atenţia şi capacitatea de concentrare şi ar trebui să reprezinte o componentă importantă a alimentaţiei echilibrate. Structura piramidei cu nevoi alimentare s-a modificat în ultimul timp. Înainte produsele din cereale şi cartofii erau considerate baza alimentaţiei. În prezent , experţii le consideră excepţii. În copilărie, se întipăresc obiceiuri alimentare care le respectăm întreaga viaţă. Pentru cei care urmează câteva sfaturi, alimentaţia corectă poate să devină un obicei sănătos, din frageda copilărie până la vârsta adultă. Concentrarea presupune şi prezenţa unor cantităţi de lichide, dar atenţie: în raport cu dimensiunea corporală, copiii au nevoie de mai multe lichide decât adulţii. Evitaţi limonada, în schimb optaţi pentru apa minerală, sucuri naturale de fructe sau ceaiuri neîndulcite de fructe sau plante medicinale. Consumaţi multe fructe şi legume, cel mai indicat de 5 ori pe zi. Atunci puteţi fi siguri că organismul are suficiente vitamine, substanţe minerale şi fibre. Fructele şi legumele pot fi consumate şi sub formă de suc. În fructe există de asemenea şi fructoza, care furnizează hidraţi de carbon cu absorbţie rapidă. Fructele indicate sunt merele, kiwi, strugurii, bananele, stafidele, singure, sau adăugate toate toate într-o salată delicioasă. Nu trebuie să lipsească din meniu pâinea, pastele făinoase şi orezul, căci acestea furnizează hidraţi de carbon, substanţe minerale şi fibre. Puteţi astfel să înlocuiţi produsele din făină albă. Laptele şi produsele lactate, precum şi brânzeturile furnizează substanţe hrănitoare importante. În special calciu, valoros pentru sistemul nostru osos. De 2 - 3 ori pe săptămână este recomandat să consumaţi carne sau peşte. Foarte indicat ar fi peştele de apă sărată, din cauza conţinutului mare de acizi graşi nesaturaţi omega 3. Şi uleiurile şi grăsimile fac parte din alimentaţia sănătoasă. Trebuie doar să folosiţi uleiuri şi grăsimi de bună calitate în cantităţi foarte mici.