Legea creditului agricol pentru producţie (nr. 150/2003, cu modificările ulterioare) dă posibilitatea celor care lucrează în agricultură să ia un credit de la bancă, suma fiind stabilită în baza unui deviz de lucrări. În condiţiile în care creditul respectiv a fost plătit integral, cel care a contractat creditul primeşte, nerambursabil, din fonduri publice, între 10 şi 35% din valoarea creditului, cu dobânda aferentă, contractat.
Despre acest subiect, ca principale repere pentru cei interesaţi, am discutat cu dl ing. Octavian Avrămuţ, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor. Ca o paranteză, în angrenajul acestui mecanism de obţinere a creditului agricol pentru producţie şi de primirea, apoi, a stimulentului financiar din fonduri publice, DADR Bihor, în cazul judeţului nostru, este implicată ca responsabilitate, avize şi document final înaintat Ministerului Agriculturii.
Rezumativ, cel care doreşte să ia un credit agricol pentru producţie, în baza prevederilor Legii 150/2003 cu mdoificările ulterioare, se adresează uneia dintre societăţile bancare, întocmind documentaţia necesară - deviz de lucrări pentru fiecare cultură agricolă, menţiondu-se cheltuielile aferente, se încheie un contract de creditare cu granţiile respective pentru împrumut, sunt necesare unele avize şi din partea DADR Bihor, iar în final banca eliberează un document către DADR Bihor, cum că acel credit a fost plătit integral, conform contractului, după care DADR confirmă cât la sută (procentual) va primi producătorul în cauză, sumă provenind din fonduri publice, şi comunică Ministerului Agriculturii pentru efectuarea plăţii către beneficiar (producător).
Prin Hotărârea Guvernului (276/12 martie a.c.) s-a aprobat nivelul fondurilor publice care se acordă, ca stimulent financiar, celor care contractează credit agricol pentru producţie, pe culturi, plantaţii şi specii de animale, pentru anul curent. "Un prim aspect evidenţiază că din valoarea creditului pentru înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole se acordă producătorului 10% pentru cultura de grâu, orz, orzoaică, ciuperci şi 20% din valoarea creditului luat pentru înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturii de porumb, floarea-soarelui, soia, orez, sfeclă de zahăr, legume proaspete de câmp", a detaliat dl Octavian Avrămuţ.
Dacă, de pildă, se ia un credit agricol necesar pentru înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea de legume proaspete în spaţii protejate sau pentru culturi viticole, producătorul primeşte, nerambursabil, 25% din valoarea creditului achitat. Un asemenea sistem stimulativ se aplică şi pentru activităţi din sectorul zootehnic. La achiziţionarea sau producerea puilor de pasăre pentru carne şi ouă se acordă 12%, în cazul purceilor, a tineretului bovin la îngrăşat - 15%, a familiilor de albine - 20%. Pentru întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor se acordă 30% din valoarea creditului contractat. Exemplele sunt numeroase, lista completă putând fi consultată la DADR Bihor.
Din datele prezentate de dl Octavian Avrămuţ, anul trecut, de pildă, din Bihor, au fost 108 producători care au apelat la bănci comerciale şi au luat un credit agricol pentru producţie şi au beneficiat de stimulente financiare provenind din fondurile publice. Dintre cei 108 producători, 30 au fost persoane fizice autorizate şi 78 au fost diferite societăţi comerciale cu profil agricol şi societăţi agricole.