Unităţile sanitare au intrat de ieri în carantină, după ce Comitetul de Coordonare pentru Gripă a decis această măsură suplimentară pentru prevenirea răspândirii virusului AH1N1 la nivel naţional. În acest context, vizitele la pacienţi vor fi limitate, iar numărul aparţinătorilor cărora le vor fi permise va fi restricţionat.

 

În unităţile de primiri urgenţe vor fi organizate fluxuri separate pentru preluarea pacienţilor cu afecţiuni respiratorii superioare. "Această măsură presupune un control epidemiologic mai strict, tocmai pentru evitarea răspândirii bolii. Spitalele oricum au un regulament intern, dar de această dată nu vor avea voie să intre şase în salonul bolnavilor, cu atât mai mult copii, care nu vor avea acces. În acest fel fel populaţia va fi mult mai liniştită", ne-a declarat dr. Marius Pîrcioagă, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. De asemenea, şeful DSP a mai precizat că, la nivelul judeţului Bihor, nu s-au mai înregistrat alte cazuri de îmbolnăvire cu virusul noii gripe, iar la Boli Infecţioase nu s-au prezentat alte persoane pentru control. "Cât despre cei care au intrat în contact direct cu bolnavii, perioada de şapte zile, în care s-ar fi manifestat virusul, la ei a trecut şi nu mai sunt în pericol", a mai adăugat medicul.

Până ieri după-amiază, managerul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florin Bodog, nu aflase de această măsură, dar o consideră necesară, precizând că o va pune în aplicare.

 

La ora actuală, România are un stoc de 400.000 de doze de medicamente antivirale, iar alte 1.375.000 sunt în procedura de achiziţie. Vaccinarea va începe la sfârşitul lunii noiembrie, respectiv în 26 - 27, cu vaccin Anti-grip produs de Institutul Cantacuzino.