Un grup de colindători îmbrăcaţi în straie populare autentice au început să colinde prin oraş. Ieri dimineaţă, când fostul decan al Facultăţii de Arte Vizuale din Oradea, sculptorul Cornel Durgheu a sosit la birou, grupul de colindători îl aştepta la Poarta Cetăţii medievale. Un inedit concert de colindele arhaice, româneşti, a răsunat apoi în sălile străvechii citadele...


Un inedit concert de colinde arhaice, româneşti, a răsunat în sălile străvechii citadele, oaspeţii fiind conduşi de profesorul Durgheu prin sălile de cursuri şi laboratoarele amenajate aici. Tinerii colindători originari din trei judeţe - Bihor, Sălaj şi Alba - sunt membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi din România, filiala Oradea, şi au venit îmbrăcaţi în costume naţionale veritabile, achiziţionate din satele româneşti, multe dintre ele recondiţionate prin efort propriu. La finalul colindelor, profesorul Durgheu şi-a cinstit oaspeţii cu prăjituri, cozonaci şi vin, dar şi cu bani, după tradiţie.
După ce le-a vorbit despre artele vizuale în general, profesorul Durgheu i-a invitat pe colindători în atelierul propriu unde le-a prezentat sutele de machete, proiecte şi lucrări la care a lucrat de-a lungul timpului. Dascălul le-a mai dăruit aici o desagă de straie populare pe care le-a recuperat în diverse ocazii. „Le ţin aici de mai multă vreme fără a şti precis ce o să fac cu ele, acum mi-am dat seama că vouă vă sunt mai folositoare", le-a spus Durgheu oaspeţilor.

În faţa bustului lui Zamolxes, divinitatea supremă a geto-dacilor, studenţii i-au urat gazdei sănătate, dar nu înainte de a mai cânta un inedit "imn dacic".