În oţetul de mere preparat acasă sunt conţinute toate elementele minerale care intră în componenţa merelor.
Acest oţet are proprietăţi antiseptice şi influenţează favorabil tubul digestiv. Este foarte indicat în răceli şi poate fi folosit şi ca produs alimentar dietetic. Poate fi folosit ca adaos acru în pregătirea salatelor şi a mâncărurilor gătite, permiţând scăderea cantităţii de sare, ceea ce contribuie la o alimentaţie sănătoasă. Folosirea oţetului de mere cu miere în alimentaţie îmbunătăţeşte starea de sănătate a celor cu hipertensiune arterială, care suferă de ameţeli, de dureri de cap şi extenuare. În acelaşi timp, oţetul de mere se administrează şi intern, în aceeaşi proporţie. În acest fel, se poate vindeca angina în numai 24 de ore, iar membrana falsă formată pe amigdale dispare şi mai repede. Iată cum se prepară oţetul de mere cu miere. Resturile rămase după ce au fost stoarse merele sau mere date pe răzătoare se pun într-un vas emailat sau din sticlă şi se acoperă cu apă fierbinte (0,5 l de apă la 0,4 kg mere). După aceea, se adaugă 100 g de miere, 10 g drojdie şi 20 g pâine neagră. Amestecul obţinut trebuie ţinut la temperatura de 20-30°C, într-un loc întunecat, astfel încât razele solare să nu participe la fermentare. Acoperiţi vasul cu un tifon şi, pentru a îmbunătăţi contactul cu aerul, din când în când amestecaţi conţinutul vasului cu o lingură din lemn. După 10 zile, puneţi tot amestecul într-un săculeţ din tifon şi stoarceţi-l. Sucul obţinut se mai strecoară încă o dată şi se adaugă 50-100 g de miere pentru fiecare litru, amestecând până când se dizolvă bine. Acoperiţi din nou vasul cu un tifon şi păstraţi-l la căldură, până când lichidul se opreşte din fermentat şi se limpezeşte. De obicei, oţetul de mere cu miere este gata după 40-60 de zile. Oţetul de mere cu miere se poate cumpăra şi de la magazin, dar cel mai adesea acesta este pregătit din coajă şi seminţe de măr. Or, dacă aveţi nevoie de oţet pentru tratarea unei afecţiuni, atunci acesta trebuie făcut din fructe de calitate.