Conform declaraţiilor conducerii Primăriei Oradea, ieri Guvernul României a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care statuează transferul spitalelor în subordinea administraţiilor locale. Reprezentanţii municipalităţii consideră că decizia luată la nivel central este un pas normal în procesul de descentralizare, acest pas fiind anticipat de ceva timp de către autorităţile locale orădene. Reprezentanţii Primăriei Oradea şi-au exprimat, totodată, încerederea că săptămâna viitoare Guvernul va adopta un act normativ privind includerea spitalelor din Oradea într-un proiect-pilot.

Ordonanţa va fi operabilă începând cu 1 ianuarie 2009, până atunci fiind necesar a se realiza lucrările de adaptare a normelor specifice. În lumina noilor prevederi, autorităţile administraţiei publice locale vor fi implicate nemijlocit în îmbunătăţirea serviciilor medicale. Principalele dispoziţii se referă la descentralizarea integrală a asistenţei medicale comunitare, şcolare şi a managementului unităţilor sanitare cu paturi. Consiliul Local Oradea va avea atribuţii în asigurarea managementului asistenţei medicale, aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice şi a denumirilor pentru spitalele publice din domeniul lor de competenţă, toate acestea urmând să se facă cu avizul conform al Ministerului Sănătăţii Publice. De asemenea, imobilele în care îşi desfăşoară activitatea cabinetele medicale şi de medicină dentară din grădiniţe şi şcoli, precum şi aparatura medicală din cadrul acestora se preiau tot de către autorităţile administraţiei publice locale.
"Acest proces de trecere a spitalelor în subordinea administraţiilor locale este un proces normal, anticipat de noi. Această măsură vine în cadrul politicii de descentralizate gândite de Guvern. Săptămâna viitoare s-ar putea lua decizia ca Oradea să fie aleasă ca proiect-pilot în cadrul acestui program naţional", ne-a precizat viceprimarul Gheorghe Carp. Până în prezent, iniţiativa conducerii PMO de a unifica spitalele orădene a fost catalogată ca o măsură comunistă, singurii care s-au opus unei astfel de iniţiative fiind angajaţii Spitalului de Neurologie şi Psihiatrie. Dacă până acum mai existau şanse de a bloca un astfel de proiect, acum, odată cu adoptarea Ordonanţei de Urgenţă, aceste şanse se reduc considerabil.