Cei aproximativ 18.350.000 de cetăţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, mâine, din nou, la urne, pentru alegerea preşedintelui României pentru următorii cinci ani. De această dată, au de ales între doi candidaţi: actualul şef al statului, Traian Băsescu, susţinut de PD-L, respectiv liderul PSD, Mircea Geoană. În Bihor, cei 504.953 de alegători vor putea vota în aceleaşi secţii de votare, constituite în primul tur de scrutin. Persoanele care votează în secţiile speciale vor trebui să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu au mai votat în alte secţii.

 

Numărul secţiilor de votare constituite pe raza judeţului rămâne acelaşi ca şi în primul tur, adică 758, din care 106 sunt secţii speciale. Patru secţii speciale sunt în Oradea (Gara CFR, Universitatea Oradea, Universitatea Emanuel şi Spitalul Clinic Judeţean), trei în comuna Sânmartin (Băile 1 Mai şi Băile Felix) şi câte una în fiecare municipiu, oraş şi comună a judeţului. Votarea pentru turul II al alegerilor prezidenţiale începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 21.00. Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, cu excepţiile prevăzute de lege. Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin. La scrutinul de mâine, accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor.

În al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale vor putea vota şi cetăţenii care au 18 ani împliniţi între cele tururi de scrutin, inclusiv în ziua alegerilor, şi care au domiciliul în ţară sau în străinătate.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat în data de 22 noiembrie 2009, în cele 758 de secţii de votare din judeţul Bihor s-au prezentat 268.783 persoane, ceea ce reprezintă un procent de 53,23%.

La precedentele alegeri prezidenţiale, prezenţa la urne în turul doi a fost mai redusă decât în primul tur. Astfel, în anul 1996, în primul tur, prezenţa a fost de 66,6%, în timp ce în turul doi, de 66, 39%. În 2000, 57,24% dintre bihoreni şi-au exprimat votul în primul tur, în cel de-al doilea tur venind la urne doar 48,65%. În urmă cu cinci ani, în turul I au votat 56,33% dintre bihoreni, în timp ce în al doilea au votat 49,85% dintre persoanele înscrise pe listele permanente.