De miercuri până vineri, cinefilii orădeni au avut parte de scurt metraje pe pâine la cinematograful Libertatea. Festivalul Internaţional de Filme de Scurt Metraj BuSho, eveniment cinematic de prestigiu deja în Ungaria, va fi organizat şi în Oradea între 1 şi 3 septembrie, în fiecare zi, între orele 18.00 şi 23.00. Dintre cele 500 de creaţii care au aplicat la concurs în Ungaria, au fost alese 85, pe lângă ele vor mai fi proiectate selecţii din diferite festivaluri internaţionale. Cele 15 ore de proiecţie vor avea loc în Cinema Libertatea, asugurate de către organizatorul festivalului la Oradea, Asociaţia Metrion. Intrarea este liberă.

Ideea Festivalului Internaţional de Filme de Scurt Metraj BuSho (Budapest Short) s-a născut în toamna anului 2004, peste un an organizându-se prima ediţie. "În prima fază, acest festival a dorit să ofere soluţia optimă, şi pe o arenă internaţională în capitala maghiară, pentru debutanţii care erau tot mai activi şi interesaţi de filmele de scurt metraj din aceea perioadă", se arată în comunicatul organizatorilor. Festivalul începe în fiecare an, la 31 august, anul acesta fiind a şasea ediţie. În 2010 festivalul are trei categorii (ficţiune, animaţie şi experimental), existând peste 500 de aplicaţii din 53 de ţări.
În programul concursului sunt 15 filme maghiare, iar din scena internaţională vor fi proiectate creaţii cunoscute precum Istoria zborului, de Kenyeres Bálint , Log Jam-ul lui Alexei Alexeev sau Proxeneţi, de Géczy Dávid, creaţii care au divizat foarte mult audienţa maghiară.
Vor putea fi vizionate filmele cele mai apreciate la festivalurile internaţionale de filme de scurt metraj, precum Brest, Brno16, CologneOFF, Shqip şi Nachalo, respectiv proiecţiile de la workshop-uri de filme, precum életREklám, GomBuSho, Polifilm şi nu numai.
Festivalul BuSho, care va avea deschiderea oficială pe 1 septembrie, la ora 18.00, este organizat pentru prima oară în Oradea, debutând, astfel, pe scena românească.