ONU va înlocui peste 200 de observatori implicaţi în neregulile din primul tur al alegerilor prezidenţiale afgane, a declarat ieri secretarul general Ban Ki-moon, după o zi de la anunţul organizării unui al doilea tur, la 7 noiembrie, relatează AFP.

 

Ban Ki-moon a dat asigurări, într-o declaraţie pentru BBC, că ONU va lua "toate măsurile necesare în materie de administraţie şi de securitate" pentru a se asigura că neregulile de la primul tur, care a avut loc la 20 august, nu se vor repeta. "Vom încerca să înlocuim reprezentanţii puşi în discuţie, pentru că nu au urmărit consemnele sau au devenit complici ai procedurilor frauduloase", a adăugat Ban Ki-moon, care a promis, de asemenea, organizarea unui scrutin "transparent şi credibil". "Există 380 de districte electorale pe teritoriul Afganistanului, iar noi vom încerca să înlocuim peste 200 de responsabili", a adăugat el. "Vom vizita, de asemenea, secţiile de vot, pentru a ne asigura că o asemenea fraudă nu se va mai repeta", a promis secretarul general. În materie de securitate pentru noul scrutin, secretaul general al ONU a promis o coordonare cu forţa NATO, pentru a împiedica talibanii să comită noi violenţe.

Cele cinci atacuri sinucigaşe, comise de talibani de la primul tur de scrutin, la 20 august, numai în capitala afgană, au evidenţiat incapacitatea forţelor afgane şi internaţionale de a asigura securitatea populaţiei. Preşedintele afgan, Hamid Karzai, şi fostul său ministru al Afacerilor Externe Abdullah Abdullah se vor confrunta la 7 noiembrie în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, care a devenit necesar în urma invalidării voturilor frauduloase în favoarea preşedintelui în exerciţiu.