Competiția „Școala Europeană”, organizată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, a debutat în 2003, sub patronajul Comisiei Europene, și se adresează instituțiilor de învățământ care s-au remarcat prin implicarea în proiecte europene și prin valorificarea rezultatelor obținute. Distincția se acordă anual unui număr de 60 de școli și are o valabilitate de trei ani, după care poate fi reînnoită.

 

Pe poziția opt din 117 școli

Parcursul de la modesta Școală Ajutătoare Nr.1, cu cele patru clase înființate în 1968, până la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea, cu cele 30 de clase moderne, adaptate specificului copiilor și elevilor cu cerințe educative speciale, a fost unul normal, dat de dinamica socială și a sistemului educațional. Decizia de a alinia Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea la standarde europene prin implicarea constantă în proiecte, aparține unui grup de dascăli implicați și dedicați, care, prin multă muncă și sacrificii pe plan personal, au adus școlii al cincilea titlu consecutiv de Școală Europeană. „Certificarea școlilor cu titlul Școală Europeană le conferă recunoștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide”, se stipulează în Apelul Național 2016, lansat în luna februarie de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. La nivelul întregii țări, sunt doar șapte școli care au reușit performanța de a obține de cinci ori consecutiv această distincție, începând cu prima ediție: 2003, 2007, 2010, 2013 și 2016. Una singură dintre acestea este școală specială: Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 1 Oradea, care s-a clasat, anul acesta, pe poziția opt între cele 117 școli din 34 de județe și municipiul București participante la competiție.

 

12 proiecte de succes

Portofoliul întocmit în vederea obținerii acestui nou titlu a cuprins un număr de 12 proiecte, derulate în perioada 2013-2015: Proiectul POSDRU „Protecția copilului  - de la teorie la practică”- PractiPASS, Proiectul educativ „Școala de vară”, Proiectul educativ „Dincolo de cuvinte, prin sunete, culoare și mișcare” (coordonator local: Ilisie Carmen), Proiectul Comenius Regio „Social and school integration for children with special educational needs”, Proiectul CAEN „Podul prieteniei” (coordonator: Elena Erdeli), Proiectul SEV „Through You(th) SEN world gets larger!”, Proiectul „Music as Therapy”, Conferinţa Naţională de psihopedagogie specială şi consiliere şcolară (cu participare internaţională) „SCRII pSihoPEdagog, CIteşti speciaAL - Arta consilierii şi integrării copiilor în familie, şcoală, viaţă” - ediţia a II-a, Proiectul CAEN „Festivalul Cultural Internațional Special Kids” (coordonator: Teodora Pantazi), Proiectul CAERI „Festivalul Cultural Național (cu participare internațională) Bogățiile Toamnei” (coordonator: Rodica Haș), Proiectul EVS „EVS opportunities in promoting Outdoor green jobs for young people” (coordonator local: Lăcrimioara Șipoș), Proiectul SES „Terapia prin artă pentru copiii cu dizabilităţi” (coordonator: Mariana Indrie). Pe lângă coordonatorii menționați, la fiecare dintre aceste proiecte a muncit o întreagă echipă de cadre didactice.

 

Felicitați de ministrul Adrian Curaj

Vineri, 17 iunie 2016, la Palatul Parlamentului din București, a avut loc festivitatea de decernare a premiilor „Școala Europeană”, în prezența unor reprezentanți de seamă ai învățământului românesc: Adrian Curaj, ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, senator Ecaterina Andronescu, președinte al Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Parlamentul României, inspector general prof. Marinica Stoian, Monica Calota, director al Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, precum și alte personalități din domeniul educației. Delegația din județul Bihor prezentă la ceremonie a fost formată din: inspector general adj. prof. Codruța Maria Bogdan, inspectori proiecte și programe comunitare: prof. Elena Moțoc Chivari și Florin Negruțiu de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor și director prof. Carmen Ilisie și coordonator de proiecte, prof. Teodora Pantazi de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea.

 

Pentru noi, fiecare copil contează!

Pe lângă felicitări și o plachetă personalizată, cele 60 de școli câștigătoare vor fi recompensate și cu un premiu de 5000 lei care va fi utilizat pentru achiziții. De asemenea, senatorul Ecaterina Andronescu a oferit școlilor prezente, ca în fiecare an, o diplomă de onoare „pentru contribuțiile aduse de generațiile de profesori și elevi la înălțarea neamului prin învățătură”. „Parafrazând  motto-ul școlii noastre: Pentru noi, fiecare copil contează!, cu această ocazie deosebită, ca reprezentant al instituției, pot să spun cu mândrie că Pentru noi fiecare proiect contează și fiecare nou titlu de școală europeană ne onorează și ne obligă să continuăm să muncim pentru a crește calitatea procesului instructiv-educativ recuperator, prin introducerea dimensiunii europene în educația copiilor și tinerilor cu dizabilități din instituția noastră”, a declarat, la festivitatea de decernare a premiilor, prof. Carmen Ilisie, directorul Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea.