Recent, Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) a încheiat un parteneriat cu mai multe instituţii locale (Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Oradea, Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Oradea, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Poliţia municipiului Oradea) pentru derularea programului "Evaluarea riscului îmbolnăvirii cu TB (tuberculoză), în rândul populaţiei predispuse, din cauza situaţiei sociale precare în care se află".

Proiectul urmează să se deruleze în perioada noiembrie 2007 - octombrie 2008, întreaga activitate medicală curativă urmând a fi suportată din bugetul CAS Bihor destinat Programului Naţional de Control al Tuberculozei. "Scopul programului constă în reducerea incidenţei bolnavilor cu tuberculoză din municipiul Oradea, prin evaluarea tuberculozei din punct de vedere epidemiologic în rândul populaţiei defavorizate, care reprezintă risc crescut de îmbolnăvire cu tuberculoză prin acţiuni preventive şi curative medicale, monitorizarea bolnavilor de tuberculoză şi profilaxia acestei boli prin acţiuni de informare şi educaţie pentru sănătate", a precizat Adina Madar, director executiv al ASCO Oradea. Astfel, de două ori pe săptămână, în jurul orei 14.00, o echipă complexă formată dintr-un medic generalist, expert local pentru romi, reprezentanţi ai Poliţiei municipiului, asistenţi medicali şi sociali vor efectua deplasări în cartierele orădene unde există bănuiala de focare de infecţie cu tuberculoză. "Principalele zone în care ne vom deplasa vor fi strada Voltaire, Calea Clujului, Azilul de noapte situat pe strada Gutenberg şi căminele de cazare temporară situate pe raza urbei. Persoanele asupra cărora va exista o suspiciune de tuberculoză vor fi transportate la Dispensarul TBC, unde vor fi examinaţi. Persoanele diagnosticate cu tuberculoză vor urma un tratament gratuit. De menţionat faptul că, deşi judeţul Bihor este printre judeţele cu incidenţă relativ scăzută a tuberculozei, comunitatea din zona Voltaire din municipiul Oradea se numără printre comunităţile cu cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză din România - 21 de adulţi, care au infectat 56 de copii (numărul total de persoane din această comunitate depăşeşte 600 de persoane).

În perioada 2006-2007, cinci adulţi bolnavi de tuberculoză domiciliaţi în blocurile sociale de pe strada Voltaire au decedat, ca urmare a faptului că nu au urmat un tratament medicamentos împotriva tuberculozei. Un alt focar de infecţie cu tuberculoză a fost identificat în comunitatea de romi situată pe Calea Clujului din Oradea. Aici sunt infectaţi cu tuberculoză 11 adulţi şi 13 copii.