Jonglerii cu banii contribuabililor
Luând exemplul Consiliului Judeţean Bihor, care are o bogată experienţă în finanţarea lucrărilor de reamenajare a imobilelor ce urmează să fie retrocedate, Primăria Oradea s-a gândit că şi ea ar putea, la rândul ei, să facă un astfel de gest frumos către unii foşti proprietari. Cum conducerea CJ Bihor a scăpat basma curată, nicio instituţie nu s-a sesizat cu privire la alocarea ilegală din bani publici a unor fonduri de care să beneficiaze anumite categorii de persoane, Primăria Oradiei a riscat şi s-a apucat să le amenajeze proprietarilor care şi-au redobândit casele sau părţi din ele.
Astfel, în cursul anului trecut, municipalitatea orădeană s-a apucat să transforme câteva încăperi dintr-un imobil de lângă Biserica cu Lună într-un modern Centru Multifuncţional pentru Vârstnici. Întregul imobil din Piaţa Unirii nr.8 a fost retrocedat printr-o semnătură a primarului, prin Dispoziţia nr. 1555/25.11.2005, în baza unei revendicări făcute de foştii proprietari potrivit Legii 10/2001. Astfel că la data la care municipalitatea orădeană s-a apucat de proiectul de amenajare a centrului ştia clar că spaţiul nu le mai aparţine, mai mult, au ascuns acest lucru şi consilierilor locali care au aprobat finanţarea lucrărilor de amenajare. Spaţiul în discuţie are 53,89 mp, aici fiind efectuate zugrăvelile necesare, au fost montate pardoseli, au fost amenajate grupuri sanitare, au fost montate geamuri şi uşi de termopan, în plus, centrul a fost dotat cu mobilier nou-nouţ, a fost conectat la reţeau de internet şi a fost adus un televizor, un calculator, un DVD etc. Întreaga investiţie s-a ridicat la peste 56.528 RON, bani alocaţi din banii publici.
După ce proprietarii s-au trezit cu o parte a imobilului amenajat la standarde europene, au cerut Primăriei Oradea să le plătească şi o chirie, valoarea lunară a acesteia ridicându-se la 30 euro/mp/lună. Pentru doar 53 mp, din bugetul local se achită lunar peste 1.616 euro, bani care puteau fi investiţi în alte imobile care sunt în proprietatea municipalităţii, şi care, din lipsă de fonduri, sunt lăsate în paragină. "Preţul de 30 euro/mp/lună mi se pare foarte mare. Ar trebui să găsim un alt loc pentru acest centru. Am cerut încă de acum un an o listă cu toate imobilele pe care Primăria le are în proprietate, nici până azi nu am primit niciun răspuns", a declarat Silvia Suciu, consilier PSD. Reproşurile aduse executivului local de către unii consilieri i-au nemulţumit pe colegii din PD, care s-au sesizat şi au luat apărarea conducerii Primăriei Oradea. Cum proiectul de închiriere a spaţiului cu 30 de euro avea nevoie de votul a 14 consilieri locali, grupul PD a reuşit să-i convingă şi pe colegii din UDMR să-şi dea acordul pentru acest lucru.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.