Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea a fost marți, 11 aprilie, gazda Competiţiei Business Plan, un eveniment la care au participat cele mai bune cinci firme de exercițiu din regiune. Planurile de afaceri au fost evaluate conform unui set de criterii stabilit prin regulament, cea mai bună firmă de exercițiu dovedindu-se a fi la final, Bellissima, din Sălaj.

 

Competiţia Business Plan vine în sprijinul dezvoltării competenţelor antreprenoriale ale elevilor, facilitând corelarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică a acestora. La competiţie participă firme de exerciţiu din învăţământul preuniversitar, filieră tehnologică, adică firme care acţionează pe o piaţă virtuală, simulând activitatea economică a operatorilor economici. Competiţia a fost centrată pe elaborarea, prezentarea şi evaluarea planurilor de afaceri concepute de firmele de exerciţiu.

„În raport cu competenţele care se pot dobândi prin firma de exercițiu, competiţia Business Plan facilitează valorificarea spiritului antreprenorial, a iniţiativei stimulate prin firma de exerciţiu (virtual), în condiții reale, familiarizarea elevilor cu activităţile specifice mediului real economic, asumarea riscului, utilizând instrumentele specifice managementului riscului și dezvoltarea unor competenţe necesare unui întreprinzător dinamic”, susține profesoara Vașadi-Santău Marioara-Aurina.

Competiţia s-a derulat în 4 etape, la nivel local, județean, regional și la nivel național.

 

Diferențiați de un singur punct

Fiecare firmă de exerciţiu şi-a amenajat un stand între orele 8.00 - 9.45. Apoi, la ora 9.45, s-a tras la sorți ordinea prezentării în PPT a planurilor de afaceri. Începând cu ora 10.00, fiecare firmă de exercițiu și-a prezentat planul de afaceri, urmat de discuţii și întrebări legate de  modul de a deveni competitiv pe o piaţă concurenţială. Comisia de evaluare a planurilor de afaceri elaborate de echipa managerială a fiecărei firme de exerciţiu a fost alcătuită din Codruța Maria - inspector școlar general adjunct la IȘJ Bihor (președinte), Florian Mieluț - inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic la IȘJ Bihor (vicepreședinte) și 9 membri evaluatori: profesorii Alina Bădulescu de la Universitatea din Oradea, Daniela Gozman - Inspectoratul Școlar Județean Sălaj, Alice Scarlat - Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea, Adriana Petrică - Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Simona Ardelean - Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, Mariana Mitrea - Colegiul Economic „Nicolae Titulescu” Baia Mare, inginerul Vasile Fonoage, de la Federația Patronilor Bihor, și economiștii Valer Susa - președinte CECCAR Bihor și Constantin Badea - director executiv Camera de Comerț și Industrie Bihor. Secretarul comisiei a fost profesoara Vașadi-Santău Marioara-Aurina, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

Planurile de afaceri au fost evaluate conform unui set de criterii stabilit prin regulamentul concursului. În urma evaluării s-a desemnat planul de afaceri câștigător la nivel regional, care va participa la Competiţia Business Plan organizată la nivel național. Acesta va fi cel al firmei de exercițiu Bellissima, reprezentată de Daniel Souca și Daria Dragoș, prof. coordonator Adina Balazs, care a obținut 91,11 puncte (Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” - Zalău, Sălaj). Pe locul II, la o diferență foarte mică, s-a clasat firma de exercițiu Tourstar, reprezentată de Vanessa Masetti și Nicolaie Grace-Eli, prof. coordonator Otilia Cadar, obținând 89,55 puncte (Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” - Oradea, Bihor). Ultimul loc de pe podium a fost ocupat de Qwerty, reprezentată de Raluca Moldovan și Nicoleta Danciu, prof.coordonator Elena Crețu, obținând 87,66 puncte (Colegiul Economic „Iulian Pop” - Cluj-Napoca, Cluj). Firma Vin La Tine, reprezentată de Răzvan Fabian și David Ștepca, prof. coordonator Cristina Mihaela Marin, cu 83,66 puncte (Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș” - Satu Mare) a obținut mențiune.

Sponsori ai evenimentului au fost Federația Patronilor Bihor, Consiliul Județean Bihor – Centrul de Informatică Turistică, Camera de Comerț și Industrie Bihor și Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea.

Competiţia Business Plan se desfășoară din anul școlar 2008-2009, fiind un proiect de parteneriat între Ministerul Educaţiei Naționale, Centru Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic şi Centrala Naţională a Întreprinderilor simulate/a Firmelor de Exerciţiu-ROCT, Asociația Euro 26, Patronatul Tinerilor Întreprinzatori din România și Kultur Kontakt Austria.