De ieri, 12 ianuarie a.c., a început acţiunea de vizare a carnetelor de rentier agricol, operaţiune care se va finaliza în data de 27 iunie 2009.

Vizarea carnetelor de rentier agricol se face la Biroul Judeţean de Rentă Viageră Agricolă (BJRVA) Bihor, al cărui sediu este în clădirea din Oradea a Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor (telefon 0259/459947). În anul 2008, din judeţ s-au depus 628 de dosare pentru obţinerea rentei viagere, astfel că numărul total de rentieri a ajuns la peste 1.900 de persoane. "Dintre cei care au depus dosarele în anul 2008, deja s-au primit 396 carnete de rentier, restul carnetelor urmând să sosească pe măsură ce se aprobă şi celelalte cereri depuse de solicitanţi în anul precedent", a menţionat dl Janota Laszlo, şeful BJRVA Bihor.
Pentru vizarea carnetelor, rentierii care au deja acest document se prezintă cu el la BJRVA Bihor, având şi actul de identitate. Dintre cei care au depus dosarul pentru rentă viageră în cursul anului 2008 şi au primit aprobarea, 396 de persoane au carnetele de rentier la BJRVA Bihor, urmând să le ridice de aici, avizate. "Noi ne vom strădui ca până la finele lunii martie să vizăm în proporţie de 80% cele peste 1.900 de carnete de rentier agricol", a afirmat dl Janota Laszlo.
Suma aferentă rentei viagere se va achita beneficiarilor începând cu luna aprilie, până în luna august, inclusiv. Persoanele care au solicitat rentă viageră, de la intrarea în vigoare a Legii 247/2005 şi până la finele anului trecut (peste 1.900 dosare) au optat fie pentru vânzarea terenului (3.041 hectare), fie pentru arendarea acestuia (4.904 hectare).
De menţionat că se primesc în continuare cereri pentru rentă viageră, iar în acest an s-au depus deja 3 dosare. Toţi cei care solicită, în 2009, rentă viageră (şi se aprobă dosarul) primesc acest drept (fondurile cuvenite) numai anul viitor.